clear sky
16°C
02.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1721
usd
102.5846
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ ЈЕ МЕСО СВЕЖЕ ИЛИ СТАРО? Немојте да вас боја и амбалажа заварају ЕВО шта заиста треба гледати!

01.08.2025. 16:40 16:51
Пише:
Извор:
(Ona.rs/Bowie meat and co)
da
Фото: freepik, ilustracija

Када купујете месо, свежина и квалитет су најважнији. Али како да знате да ли је месо које планирате да купите заиста свеже и квалитетно? Ево неколико кључних показатеља који ће вам помоћи да сваки пут донесете најбољу одлуку.

1. Боја

Један од најочигледнијих знакова свежине меса је његова боја. Свежа говедина треба да има јарку, црвенкасту боју, док свињетина треба да буде светлоружичаста. Пилетина и остала живина треба да буду светлоружичасте до беж нијансе. Ако је месо попримило смеђу, сиву или зеленкасту нијансу, вероватно више није свеже. Ипак, блага промена боје код меса у вакуум амбалажи може бити нормална због недостатка кисеоника - зато увек узмите у обзир контекст.

2. Мирис

Свеже месо треба да има благ, неутралан мирис. Ако осетите непријатан, кисео или мирис сличан амонијаку, то је снажан показатељ да месо више није свеже. Верујте свом носу - ако вам нешто не мирише како треба, боље је да га избегнете.

da
Фото: freepik, ilustracija

3. Текстура

Текстура меса такође може открити много о његовој свежини. Свеже месо треба да буде чврсто на додир, а не гњецаво или слузаво. Притисните месо прстом - треба брзо да се врати у првобитни облик. Ако оставља лепљив траг на прстима, највероватније није свеже.

4. Прожетост масноћом

Код говедине, прожетост масноћом - оне ситне беле линије масти унутар меса, показатељ је високог квалитета. Она даје месу сочност и бољи укус, посебно код комада као што су рибеyе или рамстек. Што је марблинг равномерније распоређен, то је квалитет меса бољи.

5. Амбалажа

Пажљиво прегледајте амбалажу. Свеже месо треба да буде добро затворено, без превише ваздуха у паковању. Ако је амбалажа лабава, поцепана или има превише течности на дну, месо вероватно није свеже. Такође, обавезно проверите рок трајања.

6. Порекло

da
Фото: freepik, ilustracija

Порекло меса игра кључну улогу у његовом квалитету. Месо из поузданих месара или фарми које поштују етичке стандарде и правилно рукују месом вероватније ће бити високог квалитета. Када знате одакле месо долази, знате и шта једете.

7. Квалитет масти

Поред марблинга, важно је и каква је маст. Свеже, квалитетно месо има чврсту маст боје креме или беличасту. Ако је маст жута или ломљива, то може указивати на старије месо или лоше услове чувања.

8. Питајте свог месара

Не устручавајте се да питате месара све што вас занима. Искусни месари могу вам рећи више о свежини, пореклу и квалитету меса које купујете, као и дати препоруке за најбољи комад у складу с вашим потребама.

Извор:
(Ona.rs/Bowie meat and co)
Пише:
Пошаљите коментар