clear sky
16°C
02.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1721
usd
102.5846
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ ЈЕ ПАЛМИНО УЉЕ ШТЕТНО? Ево у којој храни га има највише и зашто су продавнице сада морале да уведу НОВО ПРАВИЛО!

01.08.2025. 17:02 17:15
Пише:
Извор:
Мондо
da
Фото: freepik, ilustracija/AI

Због новог правила у продавницама Србије, производи које садрже палмино уље мораће да буду раздвојени од млечних производа. Да ли то значи да је палмино уље штетно?

Август 2025. године почео је новим правилом у продавницама Србије које је већ ступило на снагу - млечни производи који садрже палмино или друго биљно уље неће моћи да се означавају, оглашавају или визуелно представљају као да су у потпуности од млека.

Производи који садрже палмино уље или друго биљно уље, а у продаји су, могу да остану у радњама до истека рока трајања, а најкасније до 31. децембра 2025. године и биће одвојено изложени ради јасног разликовања од производа од млека, преноси РТС писање Танјуга.

Шта је палмино уље и да ли је штетно?

Палмино уље је биљно уље које се добија из семена или пулпе плодова афричке уљне палме (Елаеис гуинеенсис). Природно, нерафинисано палмино уље има густу, али течну конзистенцију, а на собној температури је жућкастосмеђе боје.

Рафинисано и хидрогенизовано палмино уље има чврсту структуру и белу или светложуту боју. Управо се ова обрађена верзија широко користи у прехрамбеној индустрији, али све чешће се поставља питање колико је оно заправо штетно.

da
Фото: freepik, ilustracija/AI

Својства палминог уља

У свом чистом, нерафинисаном облику, палмино уље је хранљиво и богато корисним минералима и витаминима. Међутим, из економских разлога, у прехрамбеној индустрији се користи углавном рафинисана и хидрогенизована верзија која има дуг век трајања и ниску цену, али готово да не садржи корисне хранљиве материје.

Где се користи палмино уље и у којим производима га има највише?

Палмино уље се најчешће користи у производњи слаткиша. Јефтино је, постојано и добро се меша с какаом, па га налазимо у већини чоколада, чоколадних кремова, чоколадица и других посластица. Такође се додаје у бисквите, кекс, чипсеве и разне грицкалице. Рафинисано палмино уље често се користи и у производњи сладоледа. Што је производ јефтинији и више обрађен, веће су шансе да садржи ово уље.

Такође је састојак маргарина и биљних маслаца, којима даје чврсту структуру и стабилност. Захваљујући томе, произвођачи могу да избегну коришћење штетних транс масти, које повећавају ниво лошег ЛДЛ холестерола и доприносе развоју атеросклерозе.

Палмино уље присутно је и у јефтином, индустријском хлебу са дугим роком трајања. Налазимо га у пакованим лепињама за бургере, тосту, готовим тестима за пицу, као и у лиснатом тесту које се само запече у рерни. Осим палминог уља, такви производи често садрже и хемијске додатке за побољшање структуре и укуса, што је комбинација која сигурно не користи здрављу.

Да ли је палмино уље штетно?

Палмино уље садржи велику количину засићених масних киселина, па се препоручује умерена конзумација. Прекомеран унос ових масти може да доведе до нагомилавања холестерола, развоја атеросклерозе и повећаног ризика од озбиљних болести. Такође, може негативно да утиче на метаболизам, што доводи до гојазности.

Препорука је да се избегавају производи који садрже хидрогенизовано палмино уље. Нерафинисано палмино уље може да буде користан извор витамина и антиоксиданаса.

Важно је истаћи да је производња палминог уља повезана с масовним узгојем палми, што укључује крчење природних тропских шума. То има разоран утицај на животну средину - нестају станишта бројних животињских врста, укључујући угрожене орангутане.

Извор:
Мондо
Пише:
Пошаљите коментар