overcast clouds
27°C
16.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1772
usd
100.8323
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НИЈЕ СВЕ ЗА ФРИЖИДЕР! Ове четири намирнице боље је ЧУВАТИ ван њега ако желите да остану здраве и укусне

16.07.2025. 17:31 17:41
Пише:
Извор:
24 sedam/Дневник
да
Фото: freepik, ilustracija

Навика да се све из кесе аутоматски ставља у фрижидер може деловати као сигурна опција – али није увек исправна. Многи људи греше мислећи да ће храна дуже трајати ако је одмах расхладе.

Ипак, неке намирнице заправо губе укус, текстуру, па чак и хранљива својства када се чувају на ниским температурама.

Поред тога што затрпавате фрижидер, овакво складиштење може довести и до непотребног бацања хране – јер оно што је требало да траје данима, постаје неупотребљиво. 

Мед 

Мед је једна од ретких намирница која се никада не квари – ако се правилно чува. Ниска температура изазива кристализацију, чиме мед постаје зрнаст, тврд и губи глатку текстуру. Иако се не квари у фрижидеру, његова конзистенција и укус се значајно мењају.

да
Фото: freepik, ilustracija

Уместо у фрижидеру, мед чувајте у добро затвореној тегли, на собној температури и ван директног светла. Тако ће остати течан и укусан годинама.

Кромпир 

На ниским температурама, скроб у кромпиру се претвара у шећер, што доводи до неприродно слатког укуса и зрнасте текстуре када га кувате или печете. Такође, овакав кромпир може променити боју и постати неугледан.

Права мера? Чувајте га у папирној врећици, на тамном, сувом и хладном месту, попут оставе или доњег кухињског ормара. Никако га не перите пре одлагања – влага може убрзати труљење.

Патлиџан 

Патлиџан је веома осетљив на ниске температуре. Ако га држите у фрижидеру, његове ћелије почињу да се разграђују, што директно утиче на текстуру и укус. Због тога може постати гњецав, горак или једноставно – без укуса.

да
Фото: freepik, ilustracija

Ако планирате да га припремате у року од 2–3 дана, најбоље је да га оставите на собној температури, ван директног сунца. За дуже чување, боље решење је благо хладна остава него фрижидер.

Парадајз

Иако га нисте поменули, не можемо изоставити парадајз, још једну намирницу коју многи грешком стављају у фрижидер. Хладноћа зауставља процес сазревања и мења његову ћелијску структуру, па парадајз постаје воденаст, безукусан и „гуменаст“.

Парадајз чувајте на собној температури, петељком окренутом надоле, и никако га не сецкајте унапред ако га нећете одмах користити.

Извор:
24 sedam/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар