Басењи је посебан пас

Раса Басењи је посебна из много разлога. Сматра се најстаријом расом на свету, али и за пса који најмање лаје. Они нису у стању да емитују лавеж као остали пси, већ уместо тога комбинују звук смеха и продуженог јодловања, што представља јединствен звук код паса. Потиче из Африке, спада у средње расе елегантног изгледа.
basenji
Фото: Pixabay.com

Одличан је чувар и ловац, привржен и веома заштитнички настројен према својој породици. Ретко лаје, није захтеван за негу, јер о својој чистоћи сам води бригу попут мачке, тако да му није потребно купање више од једном у пар месеци. Лиња се умерено, и има веома кратку длаку која није захтевна за одржавање. Може живети и у кући и у стану под условом да му се обезбеди довољно физичке активности. Оно што је сигурно да овај пас не сме живети напољу у дворишту, јер му је потребно посветити много пажње и времена како не би показао деструктивно понашање. Такође, ово је пас који попут мачке не воли воду и по кишном времену никако не покушавајте да га изводите у шетњу. Као раса важе за генерално здраву, али могу патити од дисплазије кукова, атрофије мрежњаче, хемолитичке анемије и хипотириотизма.


Елегантан пас кратког крзна

Тело басењија игледа веома елегантно, са лепо обликованом главом, танким шиљатим ушима и малим очима. Висина мужјака се у просеку креће од 41 до 43 цм, а женки од 38 до 41 цм. Тежина мужјака се креће од 10 до 12 кг, док су женке нешто лакше са тежином од 9-11 кг. Има кратко крзно које се може јавити у боји кестена, црној боји, комбинацији црне и кестенасте и тиграстој (црне пруге на кестенастој позадини) са белом бојом на грудима, стопалима и врху репа. Такође може имати белог по ногама као и белу огрлицу око врата.


Басењи је нежан, разигран, послушан и жељан да угоди својим власницима, али није од паса који слепо слушају команде. Доста је независан, високо интелигентан, обожава да истражује околину. Потребна му је рана социјализација и дресура. Опрезне је природе, према људима није агресиван, важи за доброг чувара, али према другим псима и животињама генерално може показати агресију уколико нису одрасли заједно јер је ово ипак ловачки пас.

Басењи је раса која је откривена 19. веку у регији Конго, на територији Африке. Према неким изворима верује се да раса није настала циљаним укрштањем неких раса, већ природном селекцијом. Верује се да је овај изузетно тих пас потомак вукова који су живели на територији Африке, али постоје бројни цртежи који приказују пса који изгледом веома подсећа на овог још из периода старог Египта. У Африци је овај пас кориштен за лов, највише за хватање животиња у мрежу и упозоравање ловаца на потенцијалну опасносност која им прети. Били су веома цењени због своје интелигенције и ловачких способности. 1930-их година су увезени у Енглеску и одатле касније у САД. Амерички клуб Басењија је основан 1942., а од стране АКЦ је званично признат као раса 1943.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести