Бескућници Сан Франциска симбол америчког капитализма

САН ФРАНЦИСКО: Педесетшестогодишњи ветеран Џејк Орта после 12 година служења у америчкој војсци данас за живот зарађује копајући по смећу његових суседа милијардера у Сан Франциску.
pixabay.com, ilustracija
Фото: pixabay.com

Према писању Њујорк тајмса, Орта је након више од 12 година служења у америчкој војсци постао бескућник, преноси Б92.

Орта, који данас живи у државним социјалним становима, као сакупљач отпада у пуном радном времену део је црне економије Сан Франциска саздане од људи који раде на улицама мултимилионских, елитних четврти, тражеци по кантама за смеће ствари које могу да препродају.

Трагачи за отпадом обележје су америцког капитализма, пише Њујорк тајмс, и то је слика свакодневног живота у Сан Франциску у којем један од најбогатијих људи на свету и особа која скупља и препродаје његово смеће живе свега неколико минута хода удаљени један од другог.

Његов циљ је, прича Орта, да препродајом заради дневно измеду 30 и 40 долара, што би га на недељној бази довело до буџета за преживљавање од око 300 долара.

Иначе, сакупљање отпада из канти је илегално у Калифорнији јер према тамошњем закону садржај канти за смеће, једном када су оне одложене на улици, припада компанији за одвоз смећа. Међутим, у пракси се тај закон врло ретко примењује.

EUR/RSD 117.7502
Најновије вести