Прича о сладоледу почиње у Кини, где су на краљевским дворовима правили мешавину леда и млека и добијали посластицу која се сматра претечом данашњег сладоледа.
У његовим су чарима уживали и стари Римљани, док су га у Европу донели Арапи.
Индустријска производња почиње у Америци половином 19. века, када је измишљена прва машина за прављење сладоледа.
А ако сте пожелели да овај велики празник прославите уз сладолед направљен у сопственој режији, ево једног згодног рецепта који ће вам помоћи да направите фантастичан ледену воћну посластицу без пуно мука.
У питању је један од основних рецепата, свеж, благ, лаган и, што је многима важно, без пуно калорија.
Састојци:
- 100 г шећера (можете шећер замијенити било којим другим заслађивачем),
- 300 г залеђеног воћа (јагоде, малине, купине вишње)
- 200 г јогурта
Припрема:
1. Саставити све састојке у блендер и измиксати.
2. Сипати у пластичну чинију или у калупе за сладолед.
3. Оставити у замрзивачу неких 30-60 минута.
4. Послужити у чинијицама, обликујући кашиком куглице.
5. По жељи се може посути воћним или чоколадним сирупом, украсити комадићима беле чоколаде или комадићима свежег воћа.
Напомена:
Са залеђеним воћем је лакше и брже направити сладолед, иако се може користити и свеже воће.
Почетком прошлог века, почели су да се јављају различити облици сладоледа - прво корнет, затим и сладолед на штапићу.
Најскупљи сладолед на свету кошта 25.000 долара, а уз ту чоколадну посластицу добијете златну наруквицу са дијамантима.
Што се најчудније комбинације укуса за сладолед тиче, она се прави у Јапану и садржи комадиће живог коњског меса.
Ипак, истраживања спроведена међу уживаоцима у овом слаткишу показују да је и поред многобројних укуса и прелива који су временом настали и даље је омиљен сладолед од ваниле, док се као прелив највише користе јагода и чоколада.