ДРИНА ПЕШИЋ, БАЛЕРИНА И ВОДИТЕЉКА: Балетске вежбе у свакодневном животу

Вежбам свакодневно у Народном позоришту.
е
Фото: приватна архива

То ми је професија - да вежбам и будем у форми. А и тело ми је навикнуто на свакодневно вежбање. Сад смо били на одмору два месеца, нисам вежбала и стално ми нешто фали, све ме некако боли. Звучи глупо али људи који вежбају свакодневно знају о чему причам - каже Дрина Пешић, балерина и водитељка две емисије на Нашој ТВ, „Портрет Плус” и „Наша недеља”. Дрина нам открива како изгледа њена рутина вежбања и исхране којом одржава сјајну форму и превасходно здравље и како успева да одвоји време за себе и своје тело услед пословних и породичних обавеза будући да је супруга и мајка једне девојчице.

Како изгледају вежбе које радите у Народном позоришту?

- То су класичне балетске вежбе које професионални играчи раде за штапом, па следе скокови, па пробе за текући репертоар.

Како одржавате линију?

- Лако одржавам линију јер имам пуно обавеза у Позоришту, имам групу деце коју учим балету, затим посао на телевизији, а и ћерка Искра је кренула у први разред. Ипак успевам да бдуем у топ форми већ на почетку сезоне. Пазим шта једем у смислу да не једем слаткише и грицкалице и не пијем газирано и сокове. Ето, то је мој „режим”, заиста ништа компликовано.

Колико је тешко посветити се здрављу и линији усред бројних обавеза које сте спонеули?

- За све има времена, само је ствар добре организације. На пример, деси се период када сам цео дан ван куће, а заиста не могу да гладујем, нити желим да једем из пекаре па носим оброк са собом у специјалним посудама. Увек имам паузу за оброк, једноставно одвојим време само за то јер кад сам гладна не могу да функционишем. Што се тиче линије уз те обавезе остајете или постајете фит сигурно. 

Који је најбољи бјути савет који сте добили?

- Не слушам ја много бјути савете и нисам оптерећена изгледом. То је некако део мене од малена, у смислу тог сталног тренинга који је итекако важан део бјути третмана. Ипак, најважније је да сте задовољни собом и испуњени, онда зрачите, и то се види.

Зашто је важно вежбање?

- Вежбање је важно за здрав живот за добар изглед, за учвршћивање мишића. Неки физички недостаци могу да се поправе свакодневним вежбањем. Вежбање је посебно важно за старије људе и све оне који нису више толико физички активни.

Постоје неке балетске вежбе које саветујете свим људима да практикују?

- Да, мислим да сви могу да их примене у свакодневном животу. То су вежбе истезања које су веома корисне и требало би их радити сваки дан, а посебно старији људи пре него што крену у шетњу.

Снежана Милановић

фото: приватна архива

Фото: приватна архива

Вежба 1

Почињемо од вежби за стопала, за загрејавање стопала, истезање стопала ахила. Посебно је добро за оне који имају проблем и болове у стопалима. Балетски играчи своје вежбе почињу управо загревањем стопала и ово је балетска вежба, али свако може да је ради. Ову вежбу можете да радите код куће. Не треба вам пуно простора.

Седите на поду, кичма вам је исправљена, ноге затегнуте, руке су положене на ногама. Пете су једна поред друге у флексу, као на слици, а стопала су горе равна, једно поред другог. Мало опустите стопала па онда опет поновите исто, најбоље је да вежбу поновите десетак пута. Свако јутро пре обавеза или шетње, обавезно урадите ову вежбу и боље ћете се осећати, а и бићете у кондицији.

Затим ноге отворите, заправо, пете остају једна поред друге, а стопала отварате. Мали прст би требало да дотакне под. Иначе у балету то је прва позиција ногу. Колена морају да остану затегнута, не смете да их савијате. Ову вежбу за почетак поновите десетак пута, касније двадесет пута. Наглашавам, вежба је одлична и поготово добра за децу која имају затворена стопала, заправо ходају на унутра.

Фото: приватна архива

Вежба 2

Ово је вежба за отвореност ногу, кукова али и за руке заправо. Видећете како истовремено можете да теглите мишиће на ногама и развијате мишиће на рукама. Седите на поду, ноге су вам савијене, десна нога напред, лева назад, као да сте у шпагати, али су ноге савијене у коленима, као на слици. Осетићете како се тегле унутрашњи мишићи. Ово је јако добро за отварање ногу у куковима. Чак се може десити да не можете да спустите колена на под али немојте одустајати, радите ову вежбу свакодневно и успећете колена да спустите на под и да се отворите у куковима, односно истегнете. Руке су вам уз тело. Затим промените положај, окрените се на другу страну, лева нога напред, десна иза вас. Исто понављате и са рукама, али онда ће вам лева рука бити преко десне руке.
 

 

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести