Експеримент у Шпанији: 5.000 људи на концерту

МАДРИД: Шпанске власти одлучиле су се на необичан експеримент, тако што би 5 000 љубитеља музике требало вечерас да присуствује рок концерту у Барселони након што добију негативан резултат теста на ковид-19.
s
Фото: Pixabay.com

Шпанија се упустила у ово како би испитала ефикасност тог модела у спречавању ширења епидемије на великим културним догађајима, преноси Ројтерс.

Публика ће на концерту моћи потпуно слободно да се креће и да комуницира, али је ношење маски обавезно.

Власти су издале посебно одобрење за вечерашњи наступ групе "Лав ов лезбијан", пошто су у Шпанији забрањена окупљања више од четири особе у затвореном простору.

Људи са срчаним обољењима, оболели од рака и они који су претходних недеља били у контакту са особом зараженом корона вирусом замољени су да не купују карте за концерт.

Сви који су купили карту јутрос су тестирани на корона вирус, брзим антигенским тестовима.

Негативни на коронавирус добијају на мобилни телефон код без којег не могу да уђу на концерт.

Организатори наводе да је вечерашњи концерт у Барселони први комерцијални догађај у Европи са толиким бројем учесника од почетка пандемије.

Карте су распродате, а коштале су између 23 и 28 евра. У цену је урачунат тест на корона вирус и заштитна маска високог квалитета.

Ношење маске је обавезно свуда на концерту, осим у посебно означеним секторима где се може јести и пити.

Сличан експеримент, концерт са 500 учесника одржан у Барселони у децембру, дао је охрабрујући резултат.

Тестирање антигенским тестовима и употреба маски успели су да спрече инфицирање људи на концерту, иако нису примењивана правила социјалног дистанцирања.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести