Форбс: Безос и даље најбогатији на свету, „тежак“ 131 млрд $

ЊУЈОРК: Џеф Безос је и даље најбогатији човек на свету, према најновијој листи милијардера америчког магазина Форбс, а иза себе је оставио Била Гејтса и Ворена Бафета. 
dzef bezos
Фото: Youtube Printscreen

Међутим, док су ствари увелико стабилне по питању прве тројице, оснивач Фејсбука Марк Закерберг пао је за три места, док је бивши градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг напредовао за два места.

Богатство Безоса (55) се за годину дана повећало за 19 милијарди долара и сада је „тежак“ 131 милијарду долара, према ранг листи Форбса.

Безос, који има 16 одсто власничког удела у Амазону, повећао је новчани јаз између себе и Гејтса (63), филантропа и суоснивача Мајкрософта, чије се богатство за годину дана увећало на 96,5 милијарди долара, у односу на 90 милијарди прошле године.

Треће место држи Бафет (88), иако је крајем фебруара био запањен великим падом акција америчке компаније Крафт Хајнц, у којој има власнички удео. Бафетово богатство смањено је за 1,5 милијарди долара на 82 милијарде долара, процењује Форбс.

Генерални директор француског произвођача луксузне робе LVMX, Бернар Арно, задржао се на четвртом месту, али је Закерберг изгубио девет милијарди долара нето богатства, због чега је са петог „склизнуо“ на осмо место.

Испред Закерберга сада су мексички тајкун Карлос Слим, затим оснивач „Заре“ и „Индитекса“ Амансио Ортега из Шпаније и суоснивач „Оракла“ Лари Елисон.

Мајкл Блумберг је напредовао са 11. на девето место пошто се његово богатство увећало на 55,5 милијарди долара с 50 милијарди долара.

Американци и даље доминирају на листи, будући да је 14 међу 20 топ милијардера из САД.

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести