Француска дилема: Да ли сваки дан ићи по хлеб?

ПАРИЗ: Услед пандемије корона вируса, дневни ритуал куповине хлеба у Француској постао је оптерећен моралним и грађанским обзирима, и наравно, оним повезаним са јавним здрављем, што је у прошлости било незамисливо.
e
Фото: Pixabay.com

Остајањем код куће и одрицањем од свакодневног одласка по ову омиљену намирницу неки Французи данас настоје да се заштите од заразе, али и изразе солидарност са лекарима и медицинским особљем које се у препуним болничким одељењима бори за људске животе.

Међутим, куповина свеже векне хлеба, популарног багета, за неке је ипак погодан изговор да се дом накратко напусти у време када постоји и забрана кретања.

Како преноси Асошиејтид прес, градоначелник Санари-сур-мера, градића на медитеранској обали, забранио је свакодневни одлазак по хлеб у намери да суграђане задржи у њиховим домовима.

Тако ће они који буду виђени како из пекаре излазе са само једном векном бити суочени са новчаном казном у износу 135 евра.

“Ако у пекару идете једном недељно, ризик по себе, пекара и оне који се налазе око њега и око вас смањујете седам пута”, рекао је градоначелник Фердинанд Бернар.

“Можете да замрзавате хлеб, а можете и без њега”, додао је он.

Један број Француза ових дана купује векне у већим количинама, да би их потом ставио у замрзивач, што је доскора било гастрономски потпуно неприхватљиво, али је, по свему судећи, за њих и одмрзнут а потом подгрејан хлеб прихватљивија опција од живота без хлеба.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести