Грчка студија: Корона вирус се брже шири на нижим тепературама

АТИНА: Иако су до сада подаци у вези утицаја температуре на ширење корона вируса различити, изгледа да је најновије истраживање у Грчкој показало да се вирус мање преноси у земљама с високим температурама.
korona pixabay
Фото: pixabay.com

Студију су спровели Плућна клиника Универзитета у Тесалији, са пулмологом Константиносом Јургулианисом као координатором и Уранијом Коциу као главним истраживачем, а у сарадњи са Центром за интердисциплинарна истраживања Националног техничког универзитета у Атини Мецово и Одељењем за пословну администрацију Универзитета у Патрасу.

Утврдили смо јасан утицај температуре на брзину ширења болести, јер земље с нижим температурама и нарочито с просечном температуром од 0-18 Целзијусових степени имају бржу појаву нових случајева Ковид-19 дневно и већи укупан број потврђених случајева у поређењу са земљама са вишим просечним температурама, рекао је Јургулианис за АНУ.

Према нашој анализи, чини се да утицај температуре не зависи од времена избијања епидемије и густине насељености, рекао је он и додао да свакако коначан број случајева значајно зависи од мера предузетих на спречавању ширења вируса, као и од система за евидентирање у земљи.

Многе студије, навео је професор, сугеришу да хладноћа помаже преживљавању и ширењу корона вируса.

Главни фактори који подупиру теорију утицаја годишњих доба у ширењу вирусних епидемија су повећање синхроности која повећава пренос, рањивости људског тела и стабилности вирусних честица у окружењу током зимских месеци, навео је.

Претходне студије су показале да на вишим температурама опада период преживљавања корона вируса који су изазвали епидемије МЕРС и САРС-ЦоВ.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести