Гринпис у Румунији: Желимо таласе Дунава, а не топлоте

БУКУРЕШТ: Активисти Гринписа протестовали су на исушеним обалама Дунава у Румунији у покушају да скрену пажњу на климатске промене и апелују на владу да смањи емисију штетних гасова.
vodostaj
Фото: Tanjug (R. Prelić, ilustracija)

Учесници кампање довукли су кајаке до великог дела обале изложеног ниским водама у близини града Зимнича на јужној граници и подигли транспаренте на којима је писало "Желимо таласе Дунава, а не топлоте", преноси Ројтерс.

Рекордно високе температуре, суша и крчење шума оставили су реке у Румунији на пола њиховог уобичајеног нивоа за август, показују подаци агенције за управљање водама.

Према временским прогнозама, суша ће се наставити, стварајући притисак на енергетски систем земље, безбедност хране и приступ води, рекао је Влад Катуна, координатор кампање Гринписа у Румунији.

Власти одређују залихе воде за скоро 700 села, а погођени су и пољопривредници који се за наводњавање ослањају на Дунав.

Румунска државна хидроелектрана саопштила је крајем јула да је њена производња опала за трећину у првој половини године.

Лучки оператери кажу да барже које превозе украјинско жито у румунске луке не могу да управљају пуним теретом због ниског нивоа реке.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести