Гуглу казна од 2,6 млн долара због дискриминације платa жена

Компанија Гугл је постигла нагодбу да плати 2,6 милиона долара за преко 5.500 запослених и бившим кандидатима за посао који су овог интернет гиганта оптужили за дискриминацију зарада жена
gugl
Фото: Tanjug (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File)

САН РАМОН: Компанија Гугл је постигла нагодбу да плати 2,6 милиона долара за преко 5.500 запослених и бившим кандидатима за посао који су овог интернет гиганта оптужили за дискриминацију зарада жена инжењера и Азијата у Калифорнији и држави Вашингтон, извештава агенција АП.

Овом нагодбом се затвара четворогодишњи случај који је покренуло Министарство рада у оквиру својих периодичних контрола пракси по питању зарада запослених у компанијама које су добављачи савезне администрачије, као што је Гугл.

Спроведена контрола је резултиала оптужбама да је Гугл током периода од 2014. до 2017. године жене инжењере плаћао мање од мушкараца на сличним радним местима.

Компанија је пристала да плати 1,4 милиона долара разлике у платама с каматама за 2.565 запослених жена инжењера због дискриминације њихових зарада у односу на мушке колеге, као и 1,2 милиона долара за 1.757 пријављених жена и 1.219 азијских кандидата који тврде да су дискриминисани при одабиру за радна места инжењера.

Гугл је најавио да ће из своје резерве издвојити најмање 1,25 милиона долара како би изједначио плате инжењера у неколико америчких подружница у наредних пет година.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести