КАКАВ НАМ ЈЕ ФЕБРУАР, ТАКВА ЋЕ НАМ БИТИ ГОДИНА Ево шта значи кад цвеће процвета на Светог Јевтимија, а шта кад ГРАНЕ СУНЦЕ НА СРЕТЕЊЕ

Док је јануар време празника, фебруар је месец пре великих природних промена, преласка из зиме у пролеће, буђења природе, поновног покретања соларног циклуса.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Зато су многи обичаји и веровања везани баш за овај месец. Зато се гледа у небо и облаке, призива сунце, и све то повезује с одређеним данима у месецу, а ево и којим.

Народна веровања

- Ако током фебруара лепо време измами муве, верује се да ће март бити хладан и да ће их "подавити", тј. да ће их хладноћа уништити.

- Постоји веровање да је боље видети гладног вука у пољу током фебруара него човека у кошуљи, сугеришући да топло време у фебруару није добар знак.

 - Ако се мачка током фебруара сунча, очекује се да ће се мартовско време вратити на хладно, те ће се мачка поново склупчати уз пећ.

Фото: Pixabay, ilustracija

- Верује се да ако цвеће процвета на празник Светог Јевтимија, доћи ће до мраза на Цвети.

 - Киша на Светог Трифуна наводно предсказује добру годину за шљиве.

 - Ако је на Сретење топло и сунчано, зима ће се вероватно одужити, са снегом у марту.

Ево шта значи ако сте рођени у овом месецу

Ко се роди у овом месецу треба да зна да му је уједно то и најсрећнији месец у години. Тада ће му све полазити за руком и имаће много напретка.

Особама рођеним у фебруару учење иде од руке, па често постају виђени људи и интелектуалци. Воле да путују и упознају људе.

Што се здравља тиче боловаће од ногу, очију и зуба.

Када је реч о венчањима у фебруару, народна веровања саветују опрез.

Верује се да венчање током периода када се "фебруарске птице спајају" може донети несрећу, симболично сугеришући да љубав и брак треба планирати пажљиво, узимајући у обзир и традиционална уверења.

Дневник, Ало

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести