Како да знате да ли сте лепо васпитани

Добрo васпитање је сложен процес којем сваки родитељ мора посветити пуно пажње. Јесу ли ваши родитељи у томе били ревносно?
1
Фото: pixabay.com

Ово су десет сигурних знакова који откривају да сте добро васпитани.

1. Знате да је стрпљење врлина. Не морате све добити одмах и сада. Свесни сте колико је узречица ”стрпљен – спашен” истинита. Одрасли које родитељи нису учили стрпљењу у јавности се могу понашати горе од добро васпитаног трогодишњака.  

2. Увек мислите на друге. Док разговарате с другима у кругу људи, померите се како би особа која стоји иза вас могла да се укључи у круг и разговор. При томе не упадате другима у реч и не говорите без паузе дуже од две минуте.

3. Свесни сте своје околине. Када излазите с паркиралишта и видите да нетко чека ваше паркирно место, пожурите се како би та особа што краће чекала.

4. Кажете “молим” и “хвала”. Ни за једно дете не постоји изговор за неотесаност. Стручњаци истичу да родитељи морају бити свесни разлике између срамежљивости и непристојности те престати смишљати оправдања за непристојну децу. Дете мора да зна да каже“молим” и “хвала” а да га родитељ не упозори на то.

5. Не тражите од других људи потврду властите вредности. Лоше васпитани људи раде добре ствари искључиво зато да би се хвалили тиме. Добро васпитани људи помоћи ће некоме и никоме не рећи за то.

6. Увек устанете старијој особи или трудници. У јавном пријевозу или чекаоници ви знате да је пристојно своје место понудити старијој особи или трудници. И увек то чините.

7. Не отежавате другима њихов посао. У продавници сте и одлучили сте да вам нешто што сте узели ипак не треба? Вратит ћете тај артикл на његово место, а не негде успут где је вама најзгодније.

8. Емпатични сте. То значи да се знате замислити у кожи других, што је данас постало реткост. За емпатију су потребне и имагинација и морална чврстина која особи даје способност самоиспитивања и процењивања властите улоге у одређеној ситуацији.

9. Поштујете старије. Старијима од себе обраћате се с “ви” те с “госпођо” или “господине”. То би требао бити дио основног бонтона, али многима и он недостаје.

10. Знате да признате властиту грешку. И знате када нисте у праву. И знате се с другима мирно сложити да се не слажете, без препуцавања, расправљања, викања и свађања. Признаћете властиту грешку и насмејати се томе.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести