Крчење Амазона у марту веће за 14 одсто него прошле године

САО ПАУЛО: Крчење шума у бразилској Амазонској прашуми у марту веће је за 14 одсто него у марту прошле године године, показали су прелиминарни подаци које је данас објавила бразилска влада.
suma
Фото: pixabay.com

Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва преузео је ту дужност 1. јануара, обећавши да ће прекинути крчење шума након вишегодишњег наглог крчења шума под његовим претходником Жаиром Болсонаром, за време чијег мандата је смањена заштита животне средине у Амазонији, преноси Ројтерс.

Овај пораст открива да Амазон и даље пати од огромног недостатка управљања и да нова влада мора хитно да реагује како би обновила капацитет за сузбијање еколошког криминала, који је прошла влада потпуно уништила, рекао је председник локалне еколошке групе ''Посматрачи климе'' Марсио Астрини.

Подаци агенције за свемирска истраживања Инпе показују да је 356 квадратних километара искрчено у бразилском Амазону само прошлог месеца, док најновији подаци представљају мешовиту слику о досадашњој владиној борби против крчења шума, при чему је од јануара до марта уништено 845 квадратних километара, што представља смањење од 11 одсто у односу на претходну годину.

Крајем фебруара у Бразилији, амерички изасланик за климу Џон Кери рекао је да свет не може да испуни свој климатски циљ да ограничи пораст глобалне температуре на 1,5 степени Целзијуса осим ако не заштити амазонску прашуму.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести