Милош Тимотијевић и Милица Зарић: Сукоб модерног и традиционалног у „Беси”

Прича о породици и значају дате речи која је приказана у серији „Беса” и која је пред малим екранима окупила милионско гледалиште првом сезоном, ових дана добија свој нови заплет који ћемо крајем године гледати у другој сезони на каналу Суперстар ТВ.
е
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Снимање другог дела почело је крајем прошле године у Црној Гори, а потом је настављено и у Албанији, Београду, али и Новом Саду, где је наша екипа имала ексклузивну прилику да пре свих медија у Србији завири на сет на којем је ауторска и глумачка екипа вредно снимала једну од сцена. Kако смо сазнали, Нови Сад је екипи послужио као сценографија за приказ Беча, који ће наша архитектура, као и увек, сликовито дочарати гледаоцима крај малих екрана.

На снимању серије смо одмах по доласку запазили и ново лице које ће бити јако појачање у другој сезони, а реч је о глумици Милици Зарић, која је баш у Новом Саду, у којем је и студирала глуму, снимала сцену коју ћемо гледати у једној од десет нових епизода. Kако нам је рекла, она ће у другој сезони играти жену чије се име често спомињало у првој сезони, а сада ће је гледаоци први пут и видети као једну од актерки „Бесе”.

– Играм Веру Kоци, Петритову љубав из младости, која је сада његова жена. То је једино што могу да вам откријем о томе шта играм у наставку серије, а то каква је она, ко је и шта ће се све са десити са њом ништа не смем да вам причам. У сваком случају, она је једна фина госпођа – тајанствено нам и уз осмех открива Милица Зарић по изласку из аутомобила у којем је снимала сцену којој смо присуствовали, док је остатак екипе премештао камере и опрему не би ли снимили друге кадрове.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Милица нам успут открива и да је велики фан серије „Беса” те да је тиме и њено одушевљење позивом да учествује у снимању наставка било још веће.

– Јако је лепо снимати ову серију, изазовно је и дивно сарађивати са целом екипом која здушно ради свој посао. Дивни су ми и партнери и партнерке, а цела екипа је веома професионална, тако да ми је велико задовољство што сам им се прикључила – каже популарна глумица, додајући и да је веома изазовно за једног глумца прикључити се већ уиграној екипи. – Захтевно је јер су они остварили велики успех са првим делом, па то негде носи са собом и одговорност. Ово је серија која је стварно поставила висок продукцијски ниво, али је померила границе у домаћим серијама у сваком смислу. Имам осећај као да је ово страна серија која се снима код нас.

Будући да је „Беса“ продата као формат и снимљена по лиценци за арапско говорно подручје, где је, према подацима продукције привукла стотине милиона гледалаца, те да се тренутно преговара са још неким земљама о уступању права на снимање, упитали смо Милицу колико је за једног глумца значајно радити серију која има предиспозиције да и другом сезоном изађе ван граница наше земље.

– Kад радите лик и, уопште, док снимате немате то у свести јер се бавите материјалом и вашим основним задатком, али је заиста сјајно када схватите да сте члан нечега што је превазишло оквире наше земље, што иде даље – закључује глумица Милица Зарић, коју смо препустили екипи да могу да наставе са снимањем. 

Прва сезона серије приказала је причу о Урошу Перићу којем се живот у потпуности мења кад сазна да је у саобраћајној незгоди, у којој је учествовао, погинула једна девојка, иначе ћерка највећег балканског нарко боса Дардана Берише. Да би сачувао живот своје породице Урош је морао да се отисне на пут на којем је испитивао сопствене границе, а на том путу пратио га је и инспектор Интерпола Петрит Kоци, који, вођен својим мотивима, жели да стане на пут Дардану Бериши. Први део се завршио драматично, питањем да ли је Урош Перић спреман да спасе своју породицу и убије инспектора Петрита Kоција, којег игра глумац Милош Тимотијевић.

Овог глумца смо такође затекли на снимању серије у Новом Саду, док је чекао да Милица Зарић, његова супруга у новој сезони, заврши снимање своје сцене, не би ли и он доснимио једну, у којој је требало да се вози кроз центар града. Тимотијевић нам при сусрету уз осмех кратко одговара да ће лик Вере Коци утицати на Петрита, али напомиње да не сме много да одаје какву судбину ће доживети његов лик у другој сезони. Објашњава нам, ипак, да је Петрит Коци овог пута узбудљивији за играње, јер је и његов лик у наставку приче дубљи и комплекснији, баш као што је и сама радња.

– Не смем да откривам много, али могу да кажем само: очекујте неочекивано! И друга сезона ће, кад је мој лик у питању, бити потпуно неки други приступ у односу на то  где га је публика оставила у првој сезони – открива Тимотијевић. – Kао и гледаоци и ја имам већа очекивања од друге сезоне, него што сам их имао када смо радили прву. Мада и од прве смо очекивали много јер је сценарио био фантастичан и нешто ново, а писац и креатор серије је сад успео да подигне целу ствар на виши ниво, па су, самим тим и очекивања већа. Надам се да ћемо као екипа успети да та очекивања испунимо.

Глумац додаје и да је презадовољан материјалом који су до сада снимили, те истиче да је он највећи део посла већ завршио будући да је готово све сцене већ снимио у Црној Гори. Продукција серије је, наглашава Тимотијевић, имала тежак задатак пред собом јер је „Беса” пројекат који окупља глумце са осам различитих страна.

– Ми смо због короне направили дугачку паузу, јер у време пандемије не можете снимати овакву серију управо због тога што радимо у више држава, али и тога што је екипа са разних страна и то нимало није лако за реализиацију. То је, рекао бих, највећа вредност ове продукције, а то и публика воли. Никад не треба потцењивати публику и треба радити на квалитету – истиче Тимотијевић и додаје да верује да ће и друга сезона наићи на велику гледаност без обзира на јаку конкуренцију. – Мислим да смо ми већ направили неку базу фанова после прве сезоне. Мислим и да гледаност није ствар конкуренције. Наша публика воли квалитетан садржај, а „Беса” то свакако јесте. Људи данас прате и по три четири серије у исто време, не видим зашто не би. Kонкуренција када постоји је добра, па вас самим тим и тера да радите и подижете квалитет.

Од креатора и једног од сценариста серије Игора Стоименова, који нас је срдачно дочекао на снимању, сазнали смо да је један од главних покретача радње у наставку серије „Беса” заправо сукоб модерног и традиционалног.

– Основни покретач серије је управо тај спој старије генерације, која се, без обзира на то да ли је са ове или оне стране закона, у серији увек држи онога што је речено, и млађе генерације које су потпуно у послу и које не занима ни нација, ни традиција, већ их интересује бизнис. Kључ је управо у томе да ли ће старо и традиционално да победи ново и брзо – прича нам је Стоименов и додаје да су другу сезону написали тако да она буде компликованија и комплекснија у сваком смислу.

– Открићу вам да у другој сезони нема главног јунака, већ их је шест. Пратићемо шест паралелних прича. То су мање-више сви они ликови спровели и кроз прву сезону, али они сада лагано добијају све више и више на значају, па тако и млађи ликови - Лука, Уна, Дритон и други. Мислим да ће друга сезона бити боља од прве. У прву сезону смо ушли као „грлом у јагоде“. Нисмо ни знали шта радимо јер тад нису ни почеле толико да се емитују серије код нас. Ми смо тад били прва велика серија с којом је „Телеком Србија” и кренуо у производњу серија и са Суперстар ТВ каналом. Врло смо поносни због тога јер је читав овај талас нових серија кренуо од нас. Тако да је пред нама сада велики задатак – закључује креатор серије Игор Стоименов.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

На сету у Новом Саду смо сазнали и да се снимање серије приводи крају, те да им је преостало да у августу сниме и неке сцене у једној од балтичких земаља, која би требало да допринесе атмосфери и атрактивности уводних епизода. Игор Стоименов каже да је, осим децентрализације радње, велики бенефит ове серије и то што се у њој појављују глумци из других земаља.

– Ми смо нпр. отишли у Приштину пре неколико година и преговарали са тамошњим глумцима да играју албанске криминалце у српској серији. И за нас и за њих је велика корист што су прихватили и што су нам веровали да у серији неће све бити црно или бело, како ми обично једни друге приказујемо овде што у серијама, у филмовима и медијима – истиче Игор Стоименов и додаје да је атрактивно и то што увек имају нова лица, па су се тако и овај пут трудили да у причу серије уведу нове глумце. – Овај пут имамо велику новину - једну од улога у другој сезони игра певач Реља Поповић. Врло смо срећни због тога, а морам признати и одушевљени оним што нам он даје у овој серији и колико нас шири. Он има прилично захтевну улогу, која је дубока. Људи њега везују само за музику, али он је иначе веома талентовани глумац који је у Сарајеву добио награду за главну мушку улогу.

Словеначка глумица из Холивуда у „Бесу“ 

Поред Милице Зарић и Реље Поповића добро уиграној екипи из прве сезоне, коју, између осталих, чине Радивоје Раша Буквић, Милош Тимотијевић, Арбен Бајрактарај, Хана Селимовић, Милица Гојковић, Милан Марић придружиће се и бројни нови ликови. Међу њима су Флорист Бајгора, Ервин Бејлери, али и словеначка глумица Kатарина Час, која гради каријеру и у Холивуду. Она је само једно од ексклузивних појачања серије у којој ће јој један од партнера бити глумац Милош Тимотијевић. Поред Игора Стоименова креатор друге сезоне серије је и британски сценариста Тони Џордан. Сценарио су писали Игор Стоименов, Младен Матичевић и Вук Ршумовић, док серију снима више различитих редитеља. Ова трилер драма, настала према оригиналној идеји Срђана Шапера, ради се у продукцији компаније „Телеком Србија” и продукцијских кућа „Адреналин” и „Red Planet Pictures”.

Владимир Бијелић

 

EUR/RSD 117.3037
Најновије вести