На сету популарне серије: Швиндлери се никада не мењају

Снимање друге сезоне серије „Швиндлери“ приближава се крају, а публика би нових 12 епизода требало да гледа крајем године на каналима Суперстар ТВ и Радио-телевизија Србије.
Сташа Букумировић
Фото: Сташа Букумировић

Серија настаје у продукцији компаније „Телеком Србија“, Радио-телевизије Србије и продуцентске куће „Атос филм“, а сценарио за наставак приче о сецикесама, преварантима и лоповима који долазе у везу са обичним људима и њиховим животима у малој Паланци написао је Адам Ранђеловић, док режију потписује Слободанка Радун. И друга сезона се снима у филмском граду на Кошутњаку који добро осликава Паланку о којој серија говори и која јесте у фокусу приче. Серија се, осим тога, снима и на другим локацијама.

Глумац Дејан Луткић који глуми у серији, али је и њен продуцент, за Дневников ТВ магазин прича да је радња друге сезоне серије засебна. Луткић објашњава да се она наслања на неке чињенице из прве сезоне, али да ће моћи да се гледа засебно.

– Имамо нове ликове, нове изазове и нове догађаје. Паланка сада живи у мало другачијем светлу и околностима – објашњава Луткић. – Швиндлери се никад не мењају, они се само прилагођавају ситуацијама у којима се налазе. Неки успешно, а неки пак не. Доста тога је унапређено и надам се да ће се гледаоци радовати заједно са нама.

Глумац у серији игра уметника Отона Муху, а у новој сезони његов лик се појављује под правим именом као Ковиљко Игњатовић. Управо то ће, како нам открива, изазвати лавину догађаја у новим околностима. Луткић додаје да се труде да жанровски и естетски остану у оквирима које су поставили у првој сезони. То им је, како каже, један од главних циљева, јер сматра да без доброг „темеља“ нема ни доброг крајњег производа. Осим глумачког задатка, Луктић је на пројекту ангажован и као продуцент, а у балансу између две улоге помажу му колеге.

– Имам доста људи који ми помажу у томе, пре свих мој партнер у продуцентском послу Вук Мреновић, затим и сви остали. Цела ова серија је једно велико колективно дело, сваки човек је важан, да би се посао урадио како треба. Захвалан сам што су сви ти људи на пројекту и што дају све од себе да направимо добру и квалитетну серију – закључује Дејан Луткић.

У улози Даре, која је борац за правду и у политици и у љубави, поново ћемо гледати глумицу Невену Вукес, која за наш лист истиче да је радосна што има „материјала“ да игра и разигра свој лик.

– Након првог читања сценарија за наставак осећај је био потпун, првенствено због јасних, расписаних ликова и дубоке животне садржине које их прате. Педантно је осмишљен даљи развој њихових живота. Судбине ликова су овога пута много више испреплетане што доприноси још узбљивијој причи – прича нам Невена, чији се лик у новој сезони враћа у Паланку из Београда. – Повратак Даре у Паланку је за њу веома тежак, јер од самог почетка треба да се суочи са многобројним новим животним околностима које је мењају и све више повлаче у себе. Многе вољене је изгубила и њено срце је повређено и у страху да се било коме поново отвори. Међутим, појављује у једном тренутку њеног живота неко  ко се усуди да поведе битку са њом и разбије то камено срце и поврати наду у живот и љубав.

Глумица сматра да су „Швиндлери“ јединствени због тога што не личе ни на једну другу серију и зато што имају јединствен и естетски и драматуршки и редитељски печат. За њу је, ипак, необично, што због пандемије коронавируса серију снима „под маскама“.

        – Понекад замолим неке колеге из технике да скину маску како би им упамтила лик, јер бојим се да ако се сретнемо на улици да их нећу препознати или још горе да се нећу јавити људима... необично је. Надам се, као и сви остали, да ће Бог дати да ово брзо престане – каже Невена Вукес.

Како сазнајемо, у новој сезони серије нећемо гледати главне ликове првог дела - Ику и Божу, које су играли млади Павле Менсур и Филип Хајдуковић, а Луткић истиче да је то питање приче, која је у новој сезони кренула у другом правцу. Иако у наставку „Швиндлера“ неће бити неколико старих ликова, прича нас упознаје с новим ликовима, које ће играти Славен Дошло, Катарина Жутић, Јована Балашевић, Небојша Циле Илић, Урош Јаковљевић, Вукашин Јовановић, Пеђа Бјелац и други.

        Један од ликова који ће нам заголицати машту је свакако слаткоречиви песник Александар, којег тумачи глумац Славен Дошло. Како каже, овом пројекту га је првенствено привукао врло мотивисан и вешто написан сценарио, а затим и добра комуникација са редитељком и сигурност да ће серија бити спроведена у одличном квалитету, које му је дао продукцијски тим.

– Тренутно ме нешто хоће ти дадаисти, надреалисти и остали побуњеници против устаљеног реда буржоаских привилегија, пошто у још два пројекта играм једног од њих, а то је некако и део мог карактера. За разлику од мене, Александар није имао адекватне услове одрастања и зато је морао да се сналази како зна и уме. И завршио је на швиндлерској страни. Он је један стално запитан момак који је рано упознао све црно у животу и сада покушава да нађе свој пут до нечег макар сивог – прича нам Славен Дошло и додаје да је улога Александра доста велика па има довољно простора да одигра све његове слојеве који су му се учинили интересантни.

Глумац истиче и да све што је до сада „кришом“ од снимљеног материјала видео изгледа одлично.

– Осећам се сигурно док нас води Слободанка и верујем да ћемо направити мало другачију сезону од оне прошле. Има сцена које смо снимили за које ми се чини да ће их публика обожавати. У сваком случају, радујем се да то што смо радили коначно поделимо са публиком – закључио је Славен Дошло додавши да је екипа на сету сјајна, да су сви посвећени пројекту, те да је стога и атмосфера на самом снимању породична, па је „чак и у овим опскурним условима дивно снимати у таквом окружењу“.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести