На Старој планини поново се чује школско звоно, у клупама деветоро ђака

ПИРОТ: На Старој планини, у идиличном селу Рсовци, поново се, после скоро две деценије, чују школска звона.
s
Фото: Tanjug (Aleksandar Ćirić)

У школи у Рсовцима наставу похађа деветоро ђака, а по речима градоначелника Пирота, Владана Васића, требало би да их од наредне године буде још троје.

Највећа радост је обнова сеоске школе, неки ђаци су већ пошли у редовну наставу, виши разреди похађају онлајн наставу. За десетак дана завршавају се унутрашwи радови, тренутно се мањају прозори, промењен је под, нов систем грејања, урадиће се фасада зграде. Захваљујући одличној сарадњи са Фармом "Ева" успели смо да потпуно обновимо ову школу, казао је Васић и додао да је из градског буџета око три милиона динара уложено у обнову школске зграде.

Према његовим речима, од града до села Рсовци пут је у поприлично добром стању.

Од стране Коридора и Путева Србије добили смо око 14 километара потпуно новог пута до села Рсовци, а ми смо већ издвојили још четири милиона динара за санацију сеоског моста у Рсовцима који је оштећен приликом последњих поплава на Старој планини, казао је Васић.

Фото: Tanjug (Aleksandar Ćirić)

Учитељица Андријана Цанић каже да је врло изазовно радити на планини.

Тренутно сам на замени, радим са децом од првог до четвртог разреда. Имамо Јовану која је први разред, Лану која је трећи, Димитрија који је четврти разред. То су три различита програма, реализујемо све по плану и програму и морам да признам да је врло изазовно радити овде на планини. Надамо се да ће бити нових ђака у наредном периоду, казала је Цанић за Танјуг.

Ученица осмог разреда Сташа Златић каже да је пре школе у Рсовцима, наставу похађала у приградском селу Крупац.

Овде ми је много боqе, имам одличне другаре, тренутно похађан онлајн наставу, а за све што ми није јасно ту је учитеqица Андијана, каже Сташа.

Димитрије Златић каже да постиже да уради сав домаћи, а ако му нешто није јасно ту је учитељица да помогне.

Највише волим српски, ликовно и математику, а волим и природу и друштво, испричао је Димитрије.

Ученица првог разреда Јована Златић каже да највише воли учитељицу.

Овде ми се свиђа у школи, учитељица нам све помаже и добра је. Волим ликовно, каже Јована.

Након отварања велике фарме оваца "Ева" на Старој планини, сточарство које је било на издисају добило је снажан импулс, а управо због посла на поменутој фарми, на планину се доселило неколико породица са децом.

Власница Фарме "Ева", уједно и представник Фондације "Рефарма", која за циљ има оживљавање Старе планине, Марија Велимировић, каже да је као мајка четворо деце пресрећна због чињенице да поново ради школа у Рсовцима.

Даћемо све од себе, уз одличну сарадњу са локалном самоуправом у Пироту, да добијемо и вртић на Старој планини чиме би створили услове да деца од две до 15 године могу да похађају вртиће и школу на Старој планини, казала је Велимировић.

Сеоска школа поново је почела да ради захваљујући напорима градске управе у Пироту, Фондације "Рефарма" и фарме "Ева", а до села је урађен и нови пут чију изградњу финансира држава преко Коридора Србије и Путева Србије па овај део Старе планине доживљава препород након деценија стагнације.

На овом делу Старе планине кошаркаски ас Никола Миротић планира изградwу хотела па ће уз поменуту фарму са преко 1000 оваца, нови пут, школу и можда вртић у будућности, цео овај део планине доживети нову младост, након деценија девастације и исељавања са ових простора.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести