Научници: Прети нам "фосфагедон"

ЛОНДОН: Британски научници су забринути због двоструке опасности која је везана за елемент фосфор, како због његове могуће несташице, тако и због његовог утицаја на глобално загревање.
Voz sa djubrivom/Uprava carina
Фото: Управа царина

Светске резерве фосфора се тање, а несташица фосфатних ђубрива би могла да изазове кризу глади на глобалном нивоу, упозоравају научници, преноси Гардијан.

Сваке године се у свету прода око 50 милиона тона фосфатних ђубрива која играју кључну улогу у прехрањивању светске популације од осам милијарди људи.

Значајне резерве фосфора се налазе само на неколико места у света, у Мароку, Западној Сахари, Кини и Алжиру, наводи Гардијан.

Америчке залихе фосфора су веома скромне, а Велика Британија зависи од увоза.

Постоји страх да ће потражња за фосфором за неколико година достићи свој врхунац, а да многе земље неће моћи да прехране своје становништво.

Друга опасност везана за фосфор су фосфатна ђубрива која кишама доспевају у реке, језера и мора, и тамо доводе до загађења вода и неконтролисаног раста алги.

Многе области река, језера и мора на тај начин постају "мртве зоне", а бујање алги доводи до повећане производње метана који убрзава глобално загревање.

Климатске промене значе да ће због повећане температуре у водама под утицајем фосфатних ђубрива расти још више алги, упозорава професор Брајан Спирс из Центра за екологију и хидрологију Велике Британије у Мидлотијану.

Дошли смо до критичне тачке, сматра професор Фил Хејгарт са Универзитета у Ланкастеру.

Хејгарт сматра да је и даље могуће исправити ствари, уз значајне напоре и "много паметније" коришћење фосфора

Ако се то не деси, свет ће се суочити са катастрофом званом "фосфагедон", додаје он.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести