НИ ЗА ЖИВУ ГЛАВУ Ево када никако не бисте СМЕЛИ да идете на ГРОБЉЕ Верује се да је много ОПАСНО и да ћете навући велику НЕСРЕЋУ

Када се не иде на гробље? Питање које је свако од нас макар једном у животу поставио.
groblje
Фото: pixabay.com

Иако је савремено доба утицало да поједини обичаји падну у заборав, многи се и даље преносе са колена на колено.

Међу њима се посебно издвају они који су везани за главна животна раздобља – почев од самог рођења, преко крштења, па до последњег испраћаја на вечни починак.

Међутим, завршетак животног круга никако не означава крај и одлазак у заборав. Наши вољени и даље живе у нашим мислима и драгим успоменама. Док одласком на гроб изнова им одајемо почаст. Можемо слободно да кажемо да обичаји након сахране, такође, имају велики значај код нас.

Хришћанство истиче да је дужност сваког од нас да чува успомену на претке. А то ћемо најбоље учинити кроз молитвене разговоре са њима, сећања на дивне дане проведене заједно и, наравно, посетом њихове вечне куће. Значи, у сваком тренутку, кад год пожелите, можете отићи на гробље. Чак и када се у цркви не врше помени за упокојене.

Ипак, највеће недоумице везане за питање: "када се не иде на гробље" стварају велики верски празници. Многи људи сматрају да се за Божић и Ускрс не посећују преминули. Што је погрешно мишљење.


Шта кажу народна веровања за сахране?

Култ мртвих прожет је мистичним веровањима. Једно од њих јесте да ноћу не треба ићи на гробље. Заправо, наглашава се да су ове посете веома опасне. Разлог за то лежи у објашњењу да је гробље град мртвих, где бораве њихове душе.

С обзиром да поред добрих, постоје и зли дуси, посетом у ноћне сате можете их узнемирити. Што за последицу има долазак болести, несрећа, материјалних и других проблема у вашу породицу.


Наиме, дан када је Исус Христ победио смрт и на тај начин свим људима подарио вечни живот слави се неколико дана. Управо је други дан по ускрснућу посвећен преминулима. Према обичајима, за Побусни понедељак треба "побусати" гробове најмилијих бусењем са зеленом травом. У неким крајевима Србије он се обележава као задушнице. На гробље се износе фарбана јаја и пале свеће.

И за најрадоснији хришћански празник, Божић, посећују се преминули. Односно, на први дан Божића дели се јело за покој душе умрлих и одлази на гробље. Док се у давна времена веровало да је вечера припремљена за Бадње вече намењена мртвима, па су се они на њу и позивали.

Дневник/Стил Курир

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести