НИКАКО НЕ ЈЕДИТЕ РИБУ ИЗ КОНЗЕРВЕ АКО ИМАТЕ ОВЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ПРОБЛЕМЕ Може бити кобно по ваше здравље!

​​​​​​​Уколико се редовно конзумирају, могу да допринесу побољшању комплетног организма, али...
s
Фото: pixabay.com/ilustracija

Препуне су важних хранљивих материја, што их сврстава на прво место кад је реч о исхрани, наводи Америчка асоцијација за срце и кардиоваскуларне болести а преноси портал Webmed.

Уколико се редовно конзумирају, могу да допринесу побољшању комплетног организма.

Шта садржи сардина? Једна порција сардине од око 75 грама садржи 191 калорију и представља један од најбољих природних извора есенцијалних омега-3 масних киселина на свету. Садрже и ЕПА и ДХА, две врсте есенцијалних масних киселина које тело користи за смањење упале, што резултује побољшаним здрављем, бољом функцијом мозга и мањим ризиком од хроничних болести. Студије показују да конзумирање хране попут сардине која је богата омега-3 масним киселинама може помоћи у лечењу од поремећаја расположења попут депресије и анксиозности.

Ко не сме јести сардине? Ипак, поред доста здравствених предности, сардине у свежем облику или конзервисане нису врста рибе која се препоручује свим особама. Пацијенти који пате од високог крвног притиска, гихта, камена у бубрегу морали би да избегавају конзумацију. Посебно сардине из конзерве садрже велике количине натријума, који се никако не саветује особама са високим притиском.

Сардине садрже много натријума. Једна конзерва осигурава око трећину ваше дневне вредности, па ако имате висок крвни притисак, треба да ограничите унос јер он привлачи воду и повећава количину крви у телу. Ако желите да смањите количину соли, и даље можете да уживате у сардинама тако што ћете смањити величину порције.

Најбоља дијета за гихт је она која има мало пурина, хемикалије која се разлаже у мокраћну киселину. Када имате гихт, мокраћна киселина у вашем телу кристалише се у зглобовима, изазивајући бол у зглобовима. Масне рибе попут сардина и инћуна имају висок садржај пурина, па ако имате гихт, требало би да пронађете друге начине да искористите предности рибе. Можете да пијете суплементе рибљег уља или једете бакалар.

Иста мокраћна киселина која изазива гихт такође може довести до камена у бубрегу. Пошто сардине садрже пурине, који се разлажу у мокраћну киселину, нису добар избор за оне који су у опасности од стварања камена у бубрегу. Висок садржај натријума у ​​сардинама такође може повећати калцијум у вашем урину, што је још један фактор ризика за камен у бубрегу.

(Еспресо)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести