Нови сој са мноштвом мутација потврђен у три државе

ЛОНДОН: Научници су упозорили да нови сој корона вируса који има "екстремно велики број" мутација може да изазове нове таласе болести, заобилазећи одбрамбене механизме организма.
korona pixabay
Фото: Pixabay.com

Геномским секвенцирањем је потврђено само 10 случајева ове варијанте вируса у три земље, али је овај сој изазвао озбиљну забринутост међу неким истраживачима, јер бројне мутације могу омогућити вирусу да заобиђе имунитет, преноси британски лист "Гардијан".

Варијанта Б.1.1.529 има 32 мутације у спајк протеину, делу вируса који већина вакцина користи да припреми имуни систем за борбу против ковида.

Мутације у спајк протеину могу утицати на способност вируса да инфицира ћелије и шири се, али и да отежају имунолошким ћелијама да нападну патоген.

Ова варијанта је први пут примећена у Боцвани, где је секвенцирањем потврђена код три случаја.

Још шест је потврђено у Јужноафричкој Републици, а један случај у Хонг Конгу код путника који се враћао из Јужне Африке.

Доктор Том Пикок, вирусолог са Империјал колеџа у Лондону, објавио је детаље нове варијанте, напомињући да "невероватно велика количина мутација у спајк протеину изазива велику забринутост".

Директорка ковид одељења у британској Агенцији за здравствену безбедност Мира Чанд је изјавила да у сарадњи са научницима широм света прати развој варијанти вируса Сарс-КоВ-2.

"Како је у природи вируса да често и насумично мутирају, није необично да се појави мали број случајева који садрже нове скупове мутација", изјавила је Чанд, додајући да се брзо проверавају све варијанте које доприносе ширењу вируса.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести