Огромни ледени брег са Антарктика прети да удари Јужну Џорџију

ЛОНДОН: Масивни ледени брег величине мање државе, који се одвојио од Антарктика, могао би да удари у британско острво Јужна Џорџија, преноси лондонски Гардијан.
f
Фото: Pixabay.com

Ледени брег се од Антарктика одвојио јула 2017. године, а сада би могао да удари у британско острво Јужна Џорџија и да поремети дивљи живот на њему, као и руте бродова.

Брег је дугачак 150, а широк 48 километара, приближне величине као и острво Јужна Џорџија. Он се у овом тренутку налази на 500 километара удаљености од острва, а с обзиром на његове димензије, то и није тако далеко, упозоравају научници.

Стручњак за леднике Сју Кук тврди да је ледени брег највећи од свих који се тренутно налазе у Јужном океану и да је јако тешко предвидети шта ће се догодити са њим, због временских услова, струја и облика брега. Она тврди да би огроман ледени брег, дебљине само око 200 метара, могао да се распадне или да се насуче на копно.

Професор Герајт Тарлинг је за ББЦ рекао да је забринут због могућег утицаја леденог брега на Јужну Џорџију. Он тврди да би брег могао да утиче на начин исхране грабљивица са копна, као што су пингвини и фоке. Уколико би се ледени брег насукао на копно, ове животиње би морале да пређу већи пут да нађу храну, а ако се не би вратиле на време, то значи да би њихови младунци могли да угину.

Читав екосистем на острву би био доведен у опасност ако би ледени брег остао насукан на копно годинама, упозорио је Тарлинг и додао да то остварило негативан ефекат и на економију, путем утицаја на руте бродова.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести