ОкоТВоко: Династија

Још није почела да се емитије Династија и већ је подгила буру у јавности.
д
Фото: Приватна архива

Емотион је купио лиценцу америчке продуцентске куће Си-Би-Ес, а Биљана Типсаревић ће диктирати модне трендове и облачити српску Кристл и Алексис. Горан Стаменковић већ задовољно трља руке па је на инстаграм профилу прокоментарисао текст како је Марија Каран манула бившег мужа харизматичне Ане Михајловски. Већ обећавајуће делује кад сам видео Франу Ласића на сторију господина Стаменковића и кад сам чуо тактове песме „Волим те будало мала”.

Иначе, серија „Династија” је више од социлогије масовне културе. Емитовала се понедељком пре култног „Хита месеца”. Било је много пародија на Династију. Сећам се једног скеча из Формуле 1 Телевизије Београд где су Биљана Ристић, Сузана Манчић,  Милан Гутовић, Јова Радованић, Љуба Мољац правили фантастичне фазоне на цаке из „Династије”. Ђорђе Балашевић је у „Жељотеци” на свој духовити начин опевао јунаке ове антологијске сапунице. И тако певао је Ђорђе „Ту причу зна свако, бар пар епизода, Америчка фрка је постала мода. И буржуј се крије у сваком од нас и чека прави час”. Ђоле, наћи ћете на Јутјубу, фантастично рецитује сценарио серије док се Дорис Драговић и Бајага онесвешћују од смеха. Такве стенд ап комичаре више немамо. Па шта рећи за фантастичан спот и хит „Рокера с Мораву”: „Династија, династија, серија ми најмилија. То је сложна фамилија, сваком туђа жена прија, Династија, Династија”. И Борис Бизетић је на свој маестрални начин опевао јунаке то серије.

До тада реч швалерација није била пожељна на чедним комунистичким телевизијама. Ако се и друг Тито наводно швалерао са једном оперском дивом и масеркама, та реч швалерација није смела да се помене, до Династије. Тад су се по први пут у историји побиле једна плавуша и једна црнка Кристл и Алексис. И пале у базен док их је Блејк раздвајао. До плавушана Стивена већина популације у Југославији није ни знала шта је то геј особа. Таква реч се није смела помињати  у тадашњим строгим шемама. Кад је слобода дошла кренуло је стално спрдачење са Стивеновим склоностима. Такво је било време. Могло се шалити, а да не буде одмах под лупом политичке коректности. Могло се рећи лака жена, смела се рећи реч која почиње на к*** и то је певано у шоу емисијама. Смело се говорити о хомосексуалцима и смела се речи реч на п***. Данас не сме да се каже ништа, а све је горе него у „Династији”. Тотална медијска оргија. И зашто се враћамо „Династији” после скоро тридесет и кусур година. Немамо шта паметније да гледамо јер је свет отишао до врага али „Династија” остаје велики бренд. Синоним за добру телевизијску продукцију, за гламурозне костиме, за богатство... Неко нас је опако слагао да ће Америка и Енглеска бити земља пролетерска. Ми смо добили нову господу, али нико није тако господствен као Блејк Карингтон. Добили смо зле жене у медијима али нико није опак као Алексис и Џоан Колинс. Нико није био тако чедан као Кристл. И никад нисмо имали тако симпатичне ЛГБТ личности као што је блајхани Стивен. Колико год да буде труда уложено, Династија може бити само лиценца као што је то Ургентни центар.

Времена наше телевизијске чедности су одавно изгубљена. Остаје нам само носталгија. Стога уредници ТВ архива и Трезора и РТС И РТВ планета прочепркајте мало по архиву своје прошлости па ћете видети како су некад изгледали шоу програми  и серије, а како изгледају данас. Нова Династија ће нам улепшати живот, али на жалост, глобални ток историје неће моћи да се промени.

Александар Филиповић

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести