Олимпијске игре као посластица за "модну полицију"

ЊУЈОРК: Олимпијске игре у Токију свечано ће бити отворене сутра, када ће светски спортисти марширати иза својих носилаца застава, и када ће се свакако отворити и дебата о гардероби коју носе.
tokio
Фото: AP Photo/Vincent Thian

Изглед униформи учесника на Олимпијади је својеврсна храна за друштвене медије, а започиње од сатима дуге Параде нација, указује агенција АП.

Чеси ће традиционално носити индиго плаву униформу, кишобране и неонскоплаве "велингтон" чизме, док ће израелски спортисти имати прозирне најлонске јакне са огромним џеповима.

Истовремено, модна кућа "Емпорио Армани" опремила је италијански тим тренеркама које садрже реинтерпретацију излазећег сунца у Јапану и то у бојама италијанске заставе: црвеној, зеленој и белој.

Фото: Youtube Printscreen

Аустралијски спортисти ће се појавити у блејзерима боје песка. За завршну церемонију, Канађани су консултовали "Леви''с" који је креирао "Канадијан таксидо" - јакне од џинса, на којима ће бити исписани јапански графити.

Јапанске униформе биће сличне онима из 1964. године, када је Токио такође био домаћин. Јакне су им тада биле црвене, а панталоне беле, док ће ове године бити обнуто.

Мексички Олимпијски комитет је организовао национално гласање између три дизајна, која је креирао "Хај лајф". Победио је дизајн инспирисан живописним јакнама из Оаксаке, са традиционалним везом народа Запотека.

Ствари су, међутим, некада биле много једноставније за спортисте, посматрано у модном смислу.

Наиме, у почетку није било Параде нација, нити церемоније отварања у таквом облику. Спортисти су носили шта год су изабрали, често ходајући са опремом из својих спортова.

"У раним данима то није било ништа посебно", рекао је Дејвид Валечински, члан извршног одбора и бивши председник Међународног друштва олимпијских историчара.

"Људи би једноставно дошли. Ако би тим желео да се облачи пођеднако, онда би тако и учинили", рекао је он.

Уосталом, наводи АП, на самом почетку одећа није ни била обавезна. Спортисти древне Грчке често су се такмичили потпуно наги. У модерна времена, међутим, парада униформи често одаје почаст земљи домаћину, традицијама и патриотизму.

Ове године пандемија корона вируса је донела још један нови елемент, а то су маске.

Алисон Браун, који води олимпијски подкаст, каже да није нимало лако надмашити у одевању неки олимпијски тим, чак и онај на Параолимпијским играма.

"Одећа мора да се прилагоди свим врстама типова тела. Помислите на витке гимнастичаре, набијене дизаче тегова и издужене кошаркаше. Одећа мора да пренесе неку поруку о својој земљи, да ода почаст домаћину, буде озбиљни због свечаности, али и довољно практична да би се спортисти осећали удобно стојећи сатима по врућини", каже Браун.

Фото: Youtube Printscreen

Тим америчких спортиста је и ове године остао одан дизајнеру "Ралфу Лорену", што значи да ће спортисти на церемонији отварања носити плаве, а на церемонији затварања беле фармерице.

Браун није импресионирана изгледом америчког тима.

"Американци су остали верни истом дизајнеру, Ралфу Лорену, што већ годинама значи да ће поново изгледати као да су управо сишли са јахте. Авај", каже она.

"Поред тога, очекује се да у Токију буде јако топло. Џинс, штрикани топ, шал и блејзер? Ко жели да носи тексас на такву врућину и влажност?" каже Браунова.

Читаве продајне колекције организоване су око онога што спортисти буду носили на церемонији отварања Олимпијских игара.

"То је велики тренутак за брендове да би показали свој тимски дух и своје иновације у новим технологијама", каже Тед Стафорд, директор за моду у "Мен''с хелт" магазину и директор "Есквајера" за тржиште.

Пример за то је уређај за расхлађивање испод беле јакне од џинса, коју је за америчког носиоца заставе креирао Ралф Лорен.

"То је светска сцена и она одређује тон. То је више него шоу високе моде", каже Стафорд.

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести