Орбитална мисија мерила масу леденог покривача на Земљи

ЛОНДОН: Количина леда на Гренланду смањила се за 600 милијарди тона до краја лета прошле године, показују подаци до којих је дошла америчко-немачка орбитална мисија „Грејс-ФО“. 
grenland led.jpg
Фото: Printscreen/gracefo.jpl.nasa.gov

Отапањем толике количине леда, глобални ниво мора може порасти за 2,2 милиметра, кажу научници, који су јуче објавили анализу сателитског мерења гравитационог поља изнад Арктика, наводи Би-би-си. 

Мерење је дело два сателита који су кружили око планете Земље, уочавајући неуједначености у њеном гравитационом пољу, која указују на варијације у маси. 

Кључни сигнали су промене у количини воде на површини, као и неповољно стање великих ледених пространстава, иако један део изгубљене ледене масе бива надокнађен са доласком зиме и снежних падавина. 

Мисија „Грејс ФО“, започета 2018. године, је наследник пројекта који је био актуелан у периоду од 2002. до 2017. године. 

„''Грејс'' нам пружа заиста јединствен поглед на ледени покривач и његове глечере“, каже Изабела Великоња, професор на Универзитету Калифорнија у Ирвајну и стручњак из лабораторије за млазни потисак америчке свемирске агенције НАСА. 

Док други типови сателита врше мерења леденог покривача бележећи промене облика или брзине његовог кретања, „Грејс ФО“ буквално мери тежину леда из орбите, представљајући независну проверу метода које користе остали сателити. 

„Значајно је што сада видимо топљење и губитак масе који сежу до северних глечера Гренланда. Прошлогодишњем великом топљењу леда допринео је цео Гренланд“, каже Великоња. 

Током периода активности обе мисије - од 2002. до 2019. године - Гренланд је изгубио око 4.550 милијарди тона леда, или просечно 268 милијарди тона годишње.

Мисија Грејс-ФО указала је и на то да се ледени покривач на Антарктику годишње смањивао за нешто више од 100 милијарди тона, каже за Би-би-си професор Ендрју Шеперд са универитета у Лидсу, Велика Британија. 

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести