Откривена локација с Ван Гогове последње слике

ОВЕР СИР ОАЗ: Поред сеоске стазе у близини Париза откривена је тачна локација на којој је холандски мајстор Винсент ван Гог насликао своје последње дело, а стручњаци кажу да то откриће баца ново светло на ментално стање узнемиреног сликара тог дана када се смртно ранио из пиштоља.
van gog, promo
Фото: Промо

Холандски истраживач Вутер ван дер Вен схватио је да се пејзаж приказан на последњем делу проблематичног уметника "Корење дрвета" види на избледелој разгледници с ликом мушкарца који стоји поред бицикла у последњој улици села Овер-сир-Оаз, 35 километара северно од Париза.

Ван Гог је провео последње недеље свог живота у селу и тамо је довршио десетине слика. Од помоћи је што разгледница садржи и име улице, преноси АП.

Откриће Ван дер Вена, научног директора Института Ван Гог у Француској, пружа нови увид у последње часове уметниковог живота. То значи да историчари уметности сада могу видети да је слика вероватно завршена крајем поподнева, што значи да је Ван Гог већи део дана провео концентришући се на њу.

Било је доста нагађања о његовом стању духа, али једна ствар која је врло јасна је да је провео више времена радећи на овој слици то поподне. Знамо то по томе како светлост пада, рекла је директорка музеја Емили Горденкер.

Значи, заиста је радио до самог краја, додала је.

Слика је изложена у амстердамском музеју. Горденкер је рекла да се дело сматра "претечом апстракције".

Према верзији музеја о Ван Гоговом животу, уметник је након рада на "Корењу дрвета" касније током дана ушао у оближње поље пшенице и пуцао себи у груди из пиштоља. Умро је два дана касније, 29. јула 1890. године, имао је 37 година.

Двојица америчких аутора изразила су 2011. сумњу у ту теорију, сугеришући да су уметника устрелила два тинејџера.

Према Ван дер Веновим речима, иако је његово откриће важно историчарима уметности јер пружа увид у Ван Гогов последњи радни дан, туристима то даје и додатни разлог да посете Овер-сир-оаз. Француско село већ привлачи десетине хиљада посетилаца сваке године због својих веза са Ван Гогом, који је тамо провео последње недеље и сахрањен је на сеоском гробљу, заједно са својим братом Теом.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести