Озонска рупа над Антарктиком достигла рекордну величину

ЖЕНЕВА: Програм посматрања Земље Европске уније саопштио је да је озонска рупа над Антарктиком нарасла до своје највеће величине и најдубљег нивоа у последњих неколико година
Antarktik.jpg
Фото: Илустрација

Стручњаци из Службе за праћење атмосфере Коперникус рекли су да је снажни, стабилни и хладни поларни вртлог био покретач ширења и позвали на веће међународне напоре како би се осигурало да државе поштују међународни споразум о поступном укидању употребе хемикалија које уништавају озон, преноси АП.

Указује се да је ова озонска рупа "дефинитивно" међу највећима у последњих 15 година. Тањење озонског омотача над антарктичким континентом први пут је примећено 1985. године.

У Женеви, портпаролка Клер Нулис из Светске метеоролошке организације рекла је да озонска рупа почиње да се шири сваког августа - на почетку антарктичког пролећа - и достиже врхунац око октобра.

Нулис је рекла да упркос растућој рупи, стручњаци и даље верују да се озонски омотач полако опоравља након усвајања Монтреалског протокола, споразума потписаног 1987. године, који за циљ има постепено укидање супстанци које оштећују озон.

Она је поменула климатске пројекције које указују да ће се озонски омотач вратити на ниво из 1980. до 2060. године.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести