Португалски научници направили маску која „убија“ вирус

ЛИСАБОН: Научници у Португалу саопштили су да су направили маску која убија корона вирус.
maska
Фото: pixabay.com

Они су креирали маске са специјалним премазом који помаже да се „деактивира“ коронавирус у додиру с тканином од које су израђене, пише Јуроњуз.

Тим стручњака тврди да заштита на маскама остаје и након 50 прања, што је чини веома отпорном.

Премаз на маскама за посла сата може да смањи могућност да се неко зарази за 99 одсто, рекао је Педро Симас из Института за молекуларну медицину у Лисабону (ИММ), један од виролога који је радио на креирању маске.

Иако то звучи сувише добро да би било истинито, Симас не мисли да је то преокрет којим се постиже победа.

Он инисистира на томе да су добитна комбинација ношење маске, генерално, у комбинацији са држањем физичке дистанце.

Ови вируси се преносе преко великих капљица - респираторних капљица, пречника око једног милиметра, објаснио је он и додао да је “тако свака баријера која спречава ове велике капљице да приступе вашем респираторном систему веома ефикасна."

Мислим да је ово само још једна алатка, још један елемент да маскама, додатак физичкој баријери који сада може да представља и хемијску баријеру за вирус, рекао је научник.

Активни састојак на овим маскама већ је успешно тестиран на француском Инситуту Пастер у Лилу против вируса Х1Н1 и ротавируса, саопштио је ИММ.

Они који су забирнути од чега се састоји тај премаз, треба да знају да премаз има сертификат ОЕКО-Текс, што значи да не садржи штетне супстанце и да је безбедан за људе.

Било да је реч о маски са заштитом или обичној, Симас се нада да ће људи схватити колико је важно да покривају уста и нос током пандемије.

То је једноставно и представља тако малу жртву, напоменуо је он и додао да зна да је неудобно, да је агресивно, да не можемо да видимо туђе емоције али да је то мала жртва како би се спасили животи.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести