Први случај асистираног самоубиства у Италији

РИМ: Италијан Федерико Карбони, који је остао парализован пре 12 година после саобраћајне несреће, преминуо је данас, што је први случај асистираног самоубиства у Италији, саопштило је Удружење Лука Коскиони које се дуго залаже за легализацију еутаназије.
e
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/joel bubble ben, ilustracija)

Карбони (44) је преминуо уз чланове породице поред његовог кревета након што је сам себи дао смртоносне лекове уз помоћ специјално дизајниране машине, пренео је Ројтерс.

Не поричем да ми је жао што се опраштам од живота, рекао је Карбони, пренело је Удружење Лука Коскиони, које му је помогло да савлада отпор судова и здравствених власти.

Учинио сам све што сам могао да живим најбоље што сам могао уз инвалидитет, али сада сам на крају својих снага и психички и физички, истакао је Карбони.

Уставни суд Италије отворио је пут за асистирано самоубиство 2019. године, суочен са жестоким противљењем конзервативних партија и Римокатоличке цркве, али је навео да локалне здравствене власти морају да размотре и одобре сваки захтев.

Карбони је коначно добио дозволу да прими смртоносне лекове прошлог новембра, након што је добио два судска спора и превазишао првобитно одбијање здравствених званичника.

У коначној пресуди, етичко веће је навело да Карбонијево стање испуњава услове које је поставио Уставни суд, које укључује хроничну и неповратну патологију која узрокује патњу коју особа сматра неподношљивом.

EUR/RSD 117.0683
Најновије вести