Редак феномен данас на Сунцу: ГЕОМАГНЕТНА ОЛУЈА ПРЕТИ ПЛАНЕТИ

Избацивање короналне масе 'канибала' погодиће Земљу у уторак и потенцијално изазвати геомагнетну олују.
s
Фото: pixabay.com/ilustracija

Центар за предвиђање времена у свемиру америчке Националне администрације за океане и атмосферу (НОАА) симулирао је судар између "канибалског" избацивања короналне масе (ЦМЕ) и Земље.

Очекује се да би се тај судар могао десити 18. јула, што би потенцијално могло изазвати значајну геомагнетну олују. Јединствени ЦМЕ је резултат избацивања две короналне масе које се спајају у масивни облак магнетизоване плазме.

ЦМЕ (коронално избацивање масе Сунца) су облаци сунчевог зрачења и магнетизоване плазме који се брзо крећу и који могу изазвати поремећаје у магнетном пољу Земље када се сударе са нашом планетом. Ови поремећаји могу довести до делимичног престанка радијских таласа и појаве живописних аурора.

Канибалски ЦМЕ настаје када други, бржи ЦМЕ сустигне почетни ЦМЕ, прогута га и створи један, већи талас плазме. У овом случају, судар је резултат изненадне "мрачне ерупције" и још једног ЦМЕ који потиче из различитих сунчевих пега.

Иако су појединачни ЦМЕ умерене јачине, њихова комбинована величина и брзина повећавају вероватноћу значајне геомагнетне олује, потенцијално класификоване као поремећај нивоа Г1 или Г2 — највише класе за геомагнетну олују.

ЦМЕ канибала су ретки феномени, који захтевају специфично поравнање и брзине узастопних ЦМЕ. Међутим, последњих година било је неколико случајева канибалских ЦМЕ, укључујући један у новембру 2021. који је изазвао велику геомагнетну олују.

Појава канибалских ЦМЕ сугерише да се приближава соларни максимум, врхунац Сунчевог приближно 11-годишњег соларног циклуса.

Током овог периода, соларна активност се интензивира, што доводи до више сунчевих пега и сунчевих бакљи.

Иако је првобитно предвиђен за 2025. као слаб соларни максимум, недавни извештаји сугеришу да би крај тренутне фазе могао доćи раније и бити моћнији него што се очекивало.

Земља је ове године већ искусила пет геомагнетних олуја Г1 или Г2, укључујући и најснажнију олују у више од шест година. Ове олује су подигле температуру термосфере - другог највишег слоја Земљине атмосфере, на највиши ниво у више од две деценије. Поред тога, број сунчевих пега је у сталном порасту, достижући највеćи укупан број у скоро 21 годину у јуну.

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести