Рој пчела усмртио 63 афричка пингвина у Јужној Африци

КЕЈПТАУН: Рој пчела усмртио је 63 афричка пингвина у близини Кејптауна, саопштили су из друштва за заштиту птица у Јужној Африци.
pcele pixabay.jpg
Фото: pixabay

Јужноафрички пингвини, који су заштићена врста, пронађени су на плажи Боулдерс и сви су имали више убода, али никакве друге физичке повреде, пише Би-Би-Си.

Званичници националних паркова рекли су за Би-Би-Си да је ово први такав напад пчела на плажи коју годишње посети до 60.000 људи.

Обично пингвини и пчеле живе у заједници, рекла је докторка Алисон Кок, морски биолог из јужноафричке агенције за националне паркове (САН Паркс).

Пчеле не нападају осим ако нису нападнуте. Претпостављао да је гнездо или кошница на том подручју била узнемирена и да је рој пчела напустио гнездо у агресивном стању, рекла је она и додала да су "пчеле нажалост наишле на групу пингвина".

Обдукција тела пингвина је открила да су птице убадане у пределу око очију и по перајама, а на једном пингвину било је чак 27 убода.

То је зато што су то делови који нису прекривени перјем, рекла је докторка Ката Лудиниа из јужноафричке фондације за очување обалних птица (Санчоб).

Шанет Рутгерс, чувар пингвина у акваријуму "Два океана" у Кејптауну објаснила је да "пингвини имају ружичасте знојне жлезде око очију и то подручје је посебно танко, слично људским прстима".

Медоносне пчеле умиру након убода, па је плажи Боулдерс пронађен велики број угинулих пчела.

Афрички пингвини одликују се ниским растом и живе на обали и острвама Јужне Африке и Намибије.

Њихова популација се брзо смањује, кажу у Међународној унији за очување природе.

Сматра се да су главни узроци смањивања популације афричких пингвина несташица хране узрокована комерцијалним риболовом, као и оно што се назива "флуктуацијом животне средине".

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести