Серија Мочвара се из Београда сели у Сенту

БЕОГРАД: Серија "Мочвара" у нових 11 наставака мења мрак Београда за сунчану равницу и град Сенту, али остаје ноар атмосфера из прве сезоне пошто главни јунак инспектор Крсмановић, кога игра Горан Богдан, овде истражује низ окрутних убистава, најавила је данас ауторска екипа.
m
Фото: Youtube Printscreen

На конференцији за новинаре поводом друге сезоне "Мочваре", која креће од 11. марта на телевизији Суперстар, а 12. марта на Радиотелевизији Србије, сценаристкиња Милена Марковић је рекла да је била идеја редитеља и кокреатора серије Олега Новковића да Крсмановић промени средину.

За разлику од Београда који у ноару и даје занос и чар мрака, овде је потпуно друга ситуација. Као углачани камен, а испод се налази клупко змија. Изглед идиличне вароши, сунцокрета, боје природе, је заправо допринело да се подцрта мрачна природа злочина у серији. Контраст је био јако занимљив, навела је Марковић.

У наставку "Мочваре" убиство дивље девојке поквариће привидну идилу у Сенти, и обелоданити мрачне тајне у које је уплетена моћна породица Гарчевић, али и други житељи. У истрази се Крсмановићу и Милки Бјелић, коју игра Јана Милић, придружује инспектор Атила Варга у тумачењу Роберта Ожвара.

Марковић је рекла да је радња "Мочваре" премештена у Сенту, између осталог, због тога што је ауторима серије била битна мултикултуралност средине.

Јако сам се постарала у причи да уведем мађарску линију. Знам да Мађари имају изузетна позоришта и глумце, била нам је част да радимо с њима, рекла је Марковић.

Признавши да пре позива за другу сезону није гледао "Мочвару", нити филмове Новковића, Ожвар је рекао да се након тога упознао са редитељевим остварењима као што је "Бели, бели свет" (2010), и да му је драго да "Олег тежи арт филмовима", док му је накнадно гледање прве сезоне било "важно за припрему карактера".

Ожвар је за лик инспектора Варге надахнуће покушао да пронађе из "реалног живота, конкретних ситуација из личног искуства, а делом из разних филмова и серија", док је за делове серије одигране на мађарском језику рекао да су "у складу са географским одредницама".

Нормално је да људи причају међусобно на свом матерњем језику. То је натуралистички приступ. Искрено, јако ми је драго што већинска публика има прилику да чује мађарску мелодију у ударном термину, рекао је Ожвар.

Новаковић је рекао да се постојећа "мрачна и привлачна атмосфера" серије прелила и у другу сезону, али да постоје разлике - између касне јесени у првој сезони и сада лета, као и тмурног и сивог Београда и бескрајне равнице и љупке војвођанске вароши.

Био је велики изазов да спојимо те две сезоне и да то заиста буде наставак онога што је било, а са друге стране да кренемо даље и донесемо нешто ново. У првом делу нашег јунака притиска мрачна прича из прошлости, где очекујемо да се расплете, а овде имамо класичан заплет ко је убица, И то ћемо сазнати тек на крају, навео је Новковић.

Према његовим речима, у другој сезони се део у Београду одвија као контрарадња главној причи у Сенти, где се сударају разни светови Мађара, избеглица, сиромашних и богатих породица, док је долазак ниоткуда једне девојке "камен који изазива лавину, низ догађаја у главној причи".

Говорећи о развоју лика Крсмановића у наставку серије, уместо одсутног Богдана који са границе није успео стићи на промоцију, Марковић је открила да је постао отац "а не спада у мушкарце који се добро сналазе у тој ситуацији".

“Њега смо потпуно оголили и довели до дна", рекла је Марковић, док је Новковић рекао да Крсмановић "на неки начин у потрази за идентитетом долази до решења шта јстварно јесте и шта је његова скривена прошлост".

Надам се, то ће бити велико изненађење, истакао је Новковић.

У наставку "Мочваре", Милош Тимотијевић је локални моћник и контроверзни бизнисмен Жељко Гарчевић, и признао је да му је било задовољство играти у "нечему што је ноар, где све што се види на први лопту је само слика испод које је најважније".

Колорит се променио, то је оно што је можда кључно. Јер није исто снимати јесен и зиму у Београду и лето у Војводини. Некако, прва сезона је била претежно сиво марчна а ова је жуто наранџаста. Врућина доноси једну врсту притиска, рекао је Тимотијевић за Танјуг.

Соња Колачарић која игра лекарку је истакла "дивне локације и замак у Сенти" као "идиличне околности у супротности са морбидном атмосфером у серији", где
"сваки лик има своју тајну и до самог краја нећемо знати шта ко чува и крије".

Глумица Катарина Марковић је као љубитељица доброг трилера приметила да у наставку "Мочваре" "ништа није онако како изгледа".

Ања Павићевић игра размажену тинејџерку из породице Гарчевић која "може изгледати људима да је врло иритантан лик али видеће се шта је нагони", док јој снимање слободних сцена није представљало проблем услед великог поверења према екипи и веровању циљ.

Екипи серије се придружио босанскохерцеговачки глумац Мухамед Хаџовић који је рекао да "Мочвару" "не можете а да не гледате" јер су "Олег и Милена велики мајстори", а лично воли ту врсту материјала у којем глумац иде "до краја, када се отварају живе ране и нема задршке".

Иза "Мочваре" стоје продукцијска кућа Фајерфлај и Телеком Србија.

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести