Серија „Време зла“ од 23. априла викендом на РТС-у

Нова домаћа серија „Време зла“, након премијерног емитовања на Новој С, стиже и пред гледаоце Радио-телевизије Србије на чијем ће се првом програму од 23. априла емитовати викендом од 20 часова.
њ
Фото: промо

Серија је снимљена као адаптација истоимене трилогије Добрице Ћосића - „Грешник”, „Отпадник” и „Верник”, у продукцији компаније „United Media” и куће „Eye to Eye“. Оно што је започето у Ћосићевим „Коренима“, у којима смо пратили породицу Катић са краја 19. века, њихове животе и проблеме, помешане са историјским ликовима и дешавањима у Србији тог времена,  нешто мало мање од пола века касније наставља се у серији „Време зла“. Породице Катић, Драговић и Луковић пратићемо кроз 15 епизода, а затичемо их пред Други светски рат у Београду. Богдан Драговић враћа се из емиграције и покушава да, зарад сина Владимира, поново успостави везе са Комунистичком партијом из које је избачен као троцкиста. Његова, практично остављена жена Милена, ступа у емотивну везу са Петром Бајевићем, агентом Коминтерне и Богдановим ратним другом. Миленин и Иванов отац Вукашин Катић је слика грађанске Југославије и њених принципа, која не успева да се одупре надолазећим околностима и идеологијама.        

У улози Душанке Луковић, која заједно са супругом Бором Луковићем Пабом представља типичну грађанску породицу тог времена и која покушава да је спасе у том времену зла, гледаћемо и Наташу Нинковић. Глумица је раније у интервјуу за магазин Hello истакла да је већ на прво читање схватила да је реч о озбиљном комаду и драмској серији, коју је доживела као изазов.

‒ Знала сам да је у питању литература, врло обимна и захтевна, самим тим и веома изазовна за игру. Више сам била концентрисана на лик Душанке, праве жене у буквалном смислу те речи, жене из „оног“ времена, која је била изузетно друштвено ангажована до тренутка када је постала супруга и мајка. После тога је, из сенке тих улога, реаговала на надолазеће турбулентне ситуације ‒ рекла је Наташа Нинковић причајући о својој улози.  

Фото: промо

Поред Наташе Нинковић ликове из Ћосићевих дела у серији ће оживети и Нада Шаргин, Горан Шушљик, Горан Богдан, Павле Чемерикић, Радован Вујовић, Павле Менсур, Жарко Лаушевић, Јована Балашевић, Небојша Дугалић, Исидора Симијоновић и многи други глумци. Режију потписује Иван Живковић, а аутор серије је глумац Горан Шушљик, којег ћемо гледати у улози Петра Бајевића, агента Коминтерне, који верује у идеју фанатичног морања да се истраје, док га истовремено раздиру љубав и страст. Како је истакао за РТС, срећа је што се после серије „Корени" радио велики пројекат „Време зла”, дело које је писано крајем осамдесетих, али је, како је оценио, оно веома актуелно и повезано са временом у коме живимо.

– Ово је узбудљива, комплексна прича о породици Катић и свим околностима у којима се та породица нашла, као и свим другим историјским и друштвеним контекстима. Породица покушава да сачува језгро, али због разних препрека, она страда. Неки од њих успевају да крену у неки бољи живот, а питање је да ли је био бољи, јер се кругови историје поново враћају – објаснио је Шушљик.

Глумац је истакао да је питање на који начин идеологија појединца ставља пред један трагичан избор. Додао је и да без обзира на то што је то прича о генерацији која је имала веру и наду да ће променити свет и супротставити се успешно злу, то није прича само о том времену. Шушљик верује да смо сада сведоци поновног мењања света и потребе да се човечанство одреди за једну или другу страну.


Стиже и „Време смрти” у две сезоне

Прича о породици Катић из Прерова,коју смо 2018. године гледали у „Коренима”, а потом доживели и њене наследнике у „Времену зла”, овог пролећа добиће и свој трећи наставак - „Време смрти”. Снимање ове серије од чак 30 епизода почиње овог маја, а продукцију ће такође потписати компанија „United Media” и кућа „Eye to Eye“, сценарио адаптирају Сања Савић Милосављевић и Ђорђе Милосављевић, док ће за режију и овога пута бити задужен Иван Живковић. Како је за „ТВ Новости” редитељ открио, серија би требало да има две сезоне и кроз радњу донесе много ликова и прича, које ћемо гледати на јесен 2023. године, а потом и 2024. Радња истоименог Ћосићевог романа, подељеног на четири дела, прати Први светски рат, а и у њима неки од главних јунака биће чланови породице Катић, као и бројне историјске личности. Редитељ је открио и да ће Жарко Лаушевић у овом делу тумачити лик Живојина Мишића, Воја Брајовић биће војвода Путник, а да ће Вања Милачић играти Надежду Петровић. Вукашина Катића играће Драган Мићановић, његову супругу Олгу играће Нина Јанковић Дичић. И у овом наставку гледаћемо Горана Шушљика који ће дочарати лик војног старешине Луке Бога, као и Радована Вујовића који ће заиграти доктора Михајла Радића. На списку су и бројни други глумци, међу којима су Слободан Бода Нинковић, Денис Мурић, Милан Марић, Бојан Жировић и Никола Ракочевић.


– Зачудо и нажалост налазимо се у можда сличним временима. Зато је Ћосићево дело толико универзално, јер рефлектује историју и на ово наше доба. Сања Савић Милосављевић је његове адаптирала романе у велику серију. Материјал је сам по себи филмичан, са мелодрамском линијом са много љубави и страсти – испричао је глумац.

Глумица Исидора Симијоновић у серији тумачи лик Нађе Луковић, девојке која, како је и сама рекла, пролази један веома узбудљив и тежак пут, баш као и сви ликови.

– Сви ликови у серији пролазе кроз страшне околности које стављају људе пред неке страшне одлуке, тестове, тако да и она као млада особа покушава увек да донесе праву одлуку, али то некада није уопште лако и некад можда са стране гледано доноси неке кобне одлуке, али не зато што је тако хтела, него зато што је мислила да је тако најбоље – рекла је Исидора Симијоновић за Нову С на самом почетку снимања и додала да је након читања сценарија, а потом и романа по којем је настао, схватила да је адаптација текста одлично урађена, упркос томе што су аутори пред собом имали комплексан задатак.

Глумица Нада Шаргин, која тумачи лик Милене Катић, супруге Богдана Драговића, наговестила је да је и њен лик комплексан, јер игра жену која је јака, али у исто време и врло осетљива, а која у једном тренутку одлучује да свој живот узме у своје руке и живи га по својој мери и то у врло деликатном тренутку за њену породицу, али и цело човечанство.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести