Средоземље се претвара у тропско море

АТИНА: Светски фонд за природу (WWF) упозорава да се Средоземље претвара у тропско море, због општег пораста температура.
e
Фото: Pixabay.com

У недавно објављеној студији, италијански огранак WWF наводи да се око 1.000 егзотичних врста адаптирало на живот у тим водама, чиме су заменили ендемске врсте.

Те налазе потврдили су грчки научници који тврде да су рибље врсте из Црвеног мора настаниле Егејско и Јонско море у последњих неколико година, пише "Грик рипортер".

Како се наводи, са температурама које у просеку расту 20 процената брже него што је светски просек, док расте и ниво мора, а према пројекцијама ниво Средоземља ће порасти за један метар до 2100. године и он ће постати најсланије море на свету и море које се најбрже загрева.

"Неопходна је хитна акција. Сада, више него икада, неопходно је да се фокусирамо на заштиту морских области", наводи се у саопштењу WWF.

У студији је примећено и да се због пораста температура мења и растиње на дну мора, па је тако смањено присуство ендемских трава.

Додаје се и да би нестанак ових биљних и животињских врста могао да има велики утицај на читав морски екосистем.

"Средоземно море данас није више што је било. Његова тропикализација је узнапредовала. Климатска промена није само проблем будућности, већ реалност које су већ свесни научници, рибари, рониоци, приморске заједнице и туристи", рекла је Ђулија Прато из италијанског WWF.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести