„Тесне куће“ помогле ширењу ковида 19 у Енглеској

ЛОНДОН: Чињеница да велики број људи живи у оквиру једног домаћинства је допринела ширењу ковид-19 у Енглеској, посебно међу припадницима етничких мањина и можда је повећала број смртних случајева, закључак је најновијег истраживања Фондације за здравље.
korona maske
Фото: Pixabay.com

Људи који живе у скученим условима били су изложенији коронавирусу и мање су могли да смање ризике од заражавања јер су им куће недовољно велике, док је пренатрпаност кућа кључни разлог зашто је пандемија више погодила сиромашније људе, а посебно припаднике етничких мањина, утврдио је овај аналитички центар.

Животна окружења људи утицала су на њихову способност да заштите себе и друге од ковид-19. Људи су охрабривани да остану у својим кућама што је више могуће, али пренос унутар домаћинства одиграо је озбиљну улогу у ширењу вируса “, наводи се у њихов анализи, и додаје се да је „Пренатрпаност, која се повећавала у годинама пре пандемије, отежала самоизолацију и заштиту, а можда је допринела већој стопи смртности у сиромашнијим областима.“, пише британски Гардијан.

Истраживачи Фондације за здравље такође су закључили да је пренатрпаност, заједно са другим стамбеним проблемима попут влажних и небезбедних станова, довела до пораста и других телесних и менталних болести.

„Од марта многи од нас проводе много више времена код куће. За многе је квалитет њиховог становања учинио њихово искуство с пандемијом још горим него што је то требало да буде, посебно оних са хроничним стресом и другим болестима “, рекао је Адам Тинсон, коаутор анализе и виши аналитичар у центру.

Подаци за 2019-20, објављени раније овог месеца, показали су да је непосредно пре пандемије у марту 830.000 домаћинстава у Енглеској било пренасељено, посебно изнајмљени простори. То је 200.000 више од броја таквих случајева деценију раније.

„Хронични недостатак повољних простора за становање, у комбинацији са годинама смањења подршке за трошкове становања, довели су нас до ове тачке “, рекао је Тинсон.

Потребне су велике промене у стамбеној политици, попут сигурнијег приватног закупа, укидања смањења стамбених субвенција и изградње више социјалних станова, како би се смањио утицај неквалитетних домова на здравље људи, препорука је Фондације за здравље, наводи британски лист.

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести