ТОМ КРУЗ ЗАВРШИО У ЊИХОВОЈ ПЕСМИ! ЧЛАНОВИ БЕНДА „HYDROGEN” носталгичним, али модерним роком освајају публику, па поручују: „ЕВРОВИЗИЈА је за нас САН који коначно НИЈЕ НЕМОГУЋА МИСИЈА”

На предстојећој „Песми за Евровизију” у другом полуфиналу, 29. фебруара под редним бројем два наступиће, између осталих, и инди-алт-рок бенд „Hydrogen” настао у Новом Саду.
1
Фото: Mihajlo Zorić i RTS / Montaža

Састав, који чине Марио Кујунџић, Павле Кунтић, Никола Митровић и Никола Вујадиновић, извешће њихову ауторску песму „Немогућа мисија”, која је жанровски обојена инди роком и поп фанком.

– „Песма за Евровизију” јесте на неки начин била „немогућа мисија” за нас. Нико од нас није веровао да ће се ово икада десити. Када је „Манескин” победио 2021. године почели смо да се зезамо како ћемо се и ми једног дана наћи на Евровизији, али нам је деловало недостижно. Чували смо „Немогућу мисију”, годинама уназад. Та песма настала је из зезанције, пуштали смо је пријатељима па се смејали заједно и размишљали „шта би било кад би било” – прича за „Дневник” фронтмен и певач бенда Никола Митровић и додаје да су, након невероватно много поређења са прошлогодишњим представницима Словеније, саставом „Joker Out”, одлучили да се и сами пријаве на домаћи избор за представника на Евровизији.

Како Никола објашњава, песму су лако склопили, те она за њих није била „немогућа мисија”, али их је изненадило што су се на крају нашли на листи 28 кандиста који ће заиста и наступити на фестивалу.

– Веома смо узбуђени због тога. Идеја је била да што већи број људи чује за нас, али је такође жеља била и да ове наше жанрове, тај наш звук, вратимо у мејнстрим музику, јер у последњих десет, 15 година рок је генерално баш смакнут са стране, нарочито на нашим просторима. Ми смо увидели да код нас очигледно постоји неки вакум по том питању и да би било вероватно сасвим паметна одлука пријавити се, јер на тај начин може да се деси да од бенда, који локално знају твоји другари и породица, дођеш до састава који ће се појавити на најгледанијем каналу у Србији – закључује фронтмен састава „Hydrogen”.

Фото: Mihaela Mitrović

Како каже, највише су поносни на то што својом песмом шаљу веома позитивну поруку.

– Приметио сам да је у модерној музици свуда на свету јако популарно певати о томе како је неко твоја друга половина, како без њега не можеш, јако патиш и слично, али све је то написано на неки фаталистички начин, али ми смо хтели да прикажемо да је океј патити. Да нисмо сви ту да будемо једно другом заувек у животу. Јесте тужно кад се деси тај растанак, али није смак света, то је природно, треба осетити све те емоције. Тужно је, али је океј кренути даље. То је нека порука коју ми желимо да пренесемо – каже Никола Митровић.

У песми иначе, сасвим занимљиво, спомињу и чувеног Тома Круза, актера филмске саге „Немогућа мисија”. Фронтмен и певач овог састава открива да ће њихов наступ одговарати песми, те да ће бити веома занимљив, симпатичан, шашав и енергичан. Иако објављују песме на енглеском језику, одлучили су се да се на такмичење пријаве са текстом на српском, понајвише због пропозиција конкурса.

– Правилник „Песме за Евровизију” каже да мнимум 51 одсто свих речи у песми мора бити на неком званичном језику Републике Србије, а ми нисмо хтели да мешамо језике. Поред тога, овако смо искрено и ближи са публиком. Имамо неку бољу конекцију и можемо много лакше да пренесемо поруку без те језичке баријере – сматра Митровић и додаје да ће од њиховог пласмана на такмичењу и зависити да ли ће наставити да пишу и  објављују песме на српском језику. – Наши видици досежу и ван Србије, даље од границе. Зато и правимо музику на енглеском. Тако смо и почели да радимо, то нам је природније.      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hydrogen (@hydrogen.band)

 

Евровизија је, каже, кулминација њиховог заједничког сна да свирају музику за огроман број људи.

– Ако ми одемо тамо и представљамо Србију, небитно како бисмо прошли, за нас би то био огроман „буст”, а мени лично, што је најважније, то значи да ћу са своја три другара моћи да наставим да правим музику пошто ми је то најбитнија ствар у животу. То је наш аутлет, то је апсолутно оно чиме ми желимо да се бавимо, тако да, ако је ово корак ка томе да се то оствари и да нам то може бити главна ствар у животу, онда је то супер. За нас је то сан који по први пут није толико недостижан, није немогућа мисија – искрен је Никола Митровић и додаје да избегава да чита реакције људи на песму. – Видим како нам расте број пратилаца, а међу њима је све више странаца тако да ми је дефинитивно драго. Реакција домаће публике је двострана - с једне стране има оних који кажу како је ово права музика, док други кажу да то што смо направили није за Евровизију. Ако сагледамо претходне кандидате наша песма заиста има тенденцију да се каже да није за Евровизију. Ипак, ја мислим да се то „шта је за Евровизију” мења из године у годину. Да је неко две године пре него што је „Манескин” победио на Евровизији пустио њихову песму рекли би тада да нема теорије да то може да иде било где, за Констракту су, такође, мислили све и свашта, а опет била је пета. Тако да, рекао бих, то је веома субјективна ствар и људи углавном најбоље реагују на нешто што је ново.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hydrogen (@hydrogen.band)

 

Бенд „Hydrogen” настао је 2016. године, а у садашњем саставу свирају од 2018. Објавили су мини албум и неколико синглова. Никола Митровић, Марио Кујунџић и Павле Кунтић су из Суботице, док је Никола Вујадиновић из Зрењанина. Иако су врло млади својим визуелним идентитетом враћају носталгију на музичку сцену, а како Митровић и стиче, то је нешто што се природно десило.

– Наш имиџ посеже из наше музике, а она долази природно. Не размишљамо какву ће то реакцију имати код људи, ми слушамо све бендове које ми волимо и онда под утицајем њихове музике створимо нешто наше. То нешто наше јесте нешто што је носталгично, а такође и модерно. Одрађено је на неки наш начин – закључује фронтмен бенда.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести