Тужиоци против Закерберговог Инстраграма за децу

ВАШИНГТОН: Група од 40 америчких државних тужилаца апеловала је данас на извршног директора Фејсбука Марка Закерберга да одустане од планова за лансирање верзије Инстаграма за децу млађу од 13 година.
m
Фото: Youtube Printscreen

„Коришћење друштвених медија може бити штетно по здравље и добробит деце која нису опремљена да се сналазе у изазовима налога на друштвеним мрежама“, рекли су званичници у писму које су потписали и генерални адвокати Округа Колумбија и три америчке територије, преноси Ројтерс.

Додаје се и да Фејсбук у прошлости „није успео да заштити добробит деце на својим платформама.“

У двостраначком писму, које су потписали генерални тужиоци из Њујорка, Тексаса, Калифорније, Масачусетса, Небраске, Мичигена, Охаја, Јуте, Вермонта и Кентакија и других, наводи се да „изгледа се да Фејсбук не подмирује потребу, већ је ствара, јер се ова платформа првенствено обраћа деци која иначе немају или не би имала Инстаграм налог “.

У писму се каж да су извештаји медија из 2019. године показали да је Фејсбукова апликација Месенџер Кидс, намењена деци узраста од шест до 12 година, „садржала значајну грешку у дизајну која је деци омогућила да заобиђу ограничења на мрежним интеракцијама и придруже се групним ћаскањима са странцима које претходно нису били одобрили родитељи деце“.

Прошлог месеца, Кампања за детињство без реклама такође је позвала Закерберга да не креира верзију апликације за размену фотографија Инстаграм за малу децу, рекавши да ће их то довести у „велики ризик“.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести