У Хрватској и целом Средоземљу биће као у тропима?

ЗАГРЕБ: Амерички метеоролог и климатолог Џон Моралес, који је  боравио у Загребу и посетио Национални парк Плитвичка језера, Ровињ и Пулу, за ХРТ је открио да средином овог века Хрватску и цело Средоземље очекују високе температуре као у тропима, што ће бити штетно и за туризам.
е
Фото: Pixabay.com

"И ви у Хрватској, као и целом Средоземљу, свакако треба да очекујете да ће ово подручје постати топлије и да то значи да ћете почети да се осећате као да сте у тропима. Са удаљавањем од обале температуре ће све више расти, јер море ипак барем мало 'хлади', док ће у залеђу постати врло тешко и вруће. То можете очекивати средином века, отприлике 2050. или 2070. године”, рекао је Моралес.

Он прогнозира да ће у Хрватској тада више месеци бити топло, а у најтоплијим, јулу и августу, за туристе ће, каже, бити веома тешко, па чак и да ће им претити болести због високих температура.

Не искључује могућност да ће у појединим градовима током летњих месеци бити толико топло, чак превруће и за развој туризма.

“Поред тога треба узети у обзир и подизање нивоа мора. Плаже ће се смањити, биће их мање и то ће утицати на туристе, јер ће имати мање места за уживање", рекао је Моралес.

Ипак, каже, море ће мало ублажавати високу температуру на обали.

"Стога ће притисак на обалу бити још већи јер ће многи хтети да побегну од врућине", казао је Моралес  у емисији "Turixam" Хрватске Радио-телевизије.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести