У планинама у Јужној Африци ванземаљска материја у стенама

ТОРОНТО: У новој студији ЦНРС Центра за молекуларну биофизику у Француској, научници су открили ванземаљску органску материју "заробљену" у вулканским стенама дуж планине Маконџва у Јужној Африци, старим више од три милијарде година.
pl
Фото: pixabay.com

Од ране историје Сунчевог система, метеорити и друге свемирске стене бомбардовале су Земљу, а према неким теоријама, донеле су и градивне блокове живота који су омогућили настанак живота на Земљи. Налаз ванземаљске органске материје у планинама Јужне Африке изгледа да потврђује те теорије, преноси сајт advocator.ca.

Ово је први пут да смо пронашли стварне доказе за ванземаљски угљеник у земаљским стенама, каже Францес Вестал, астробиолог из ЦНРС Центра за молекуларну биофизику у Француској.

У Џозефсдал Черт, вулканском лежишту у региону планине Маконџва, истраживачи су открили плитки слој стена који је показивао неке абнормалне карактеристике.

Међу њима, постојале су две врсте нерастворне ванземаљске органске материје, што би била и најстарија органска материја ванземаљског порекла која је пронађена на Земљи, преноси канадски сајт.

Осим тога, на неким стенама су пронађене наночестице никла, хрома и гвожђа, нешто што није уобичајено међу стенама које су настале на Земљи. Ова чињеница такође сугерише да се поменути слој камења појавио захваљујући сударима са свемирским стенама које долазе из дубоког свемира, објаснио је Дидиер Гурије, водећи аутор студије, истраживач из ПСЛ Рисерч Јуниверсити.

У закључку, научници су изнели теорију да је ванземаљска органска материја падала на земљу с микрометеоритима који су се мешали у атмосфери с вулканским пепелом, а затим су заробљени у вулканским стенама планине Маконџва у Јужној Африци.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести