Ван Гогова "Улична сцена на Монмартру" продата за 14 милиона

ПАРИЗ: Слика Винсента ван Гога „Улична сцена на Монмартру", која се више од једног века налазила у приватној колекцији, продата је на аукцији за 14 милиона евра.
v
Фото: Tanjug (AP Photo/Christophe Ena, File)

Аукцијска кућа Сотби проценила је претходно слику на пет до осам милиона евра. Ван Гог је, иначе, слику израдио 1887. године док је боравио у Паризу са братом Теом, преноси Ројтерс

Агенција наводи да је Сотби одржао данашњу аукцију из Париза лицитирањем путем интернета или телефоном, а понуда од 14 милиона евра стигла је у последњем тренутку пре него што је као коначна ранија највиша понуда потврђена цена од 13,05 милиона евра.

Слика која приказује мушкарца и жену како шетају руку под руку поред трошне ограде и с ветрењачом у позадини потиче из приватне колекције једне француске породице, а део је серије коју је Ван Гог урадио на Монмартру, париском кварту у којем сада доминира Базилика "Светог срца", преноси Ројтерс.

Ван Гог је боравио у Паризу од 1886. до 1888. године,а затим се преселио на југ Француске где је током једне епизоде менталног обољења одсекао себи ухо. Умро је недалеко од Париза 29. јула 1890. два дана након што је покушао самоубиство.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести