Власник Алибабе нестао из јавности након критике власти?

ПЕКИНГ: Кинески милијардер и оснивач Алибабе, Џек Ма, није присутан у јавности више од два месеца, па медији нагађају да је нестао након што је у октобру критиковао кинеску власт и позивао на реформу система, наводи "Фајненшел Тајмс".
dzek ma alibaba
Фото: Tanjug (AP Photo/Firdia Lisnawati, File)

Џек Ма се није појавио ни у последњој епизоди властитог шоу програма "Афрички пословни хероји" у којем је био један од судија, а заменила га је извршна директорка Алибабе, Луси Пенг, док је његова фотографија уклоњена са веб странице, објавио је лист.

Портпарол Алибабе рекао је да Ма није у жирију "због преклапања у свом распореду", преноси британски лист.

Пекинг је покренуо контролу Маових компанија откако је он у Шангају 24.октобра одржао контроверзни говор, у којем је критиковао кинески регулатрони систем који гуши иновације, а глобална банкарска правила упоредио је тада са "клубом за пензионере".

"Данашњи финансијски систем је наслеђе индустријског доба. Морамо поставити нови за следећу генерацију и за младе људе. Морамо да реформишемо тренутни систем", рекао је тада Ма у говору.

Нешто више од недељу дана касније, суспендована је прва јавна понуда његове компаније "Ант Гроуп" са рекордних 37 милијарди америчких долара, која је већ имала одобрење од кинеског наџорног тела за вредносне папире, а кинеске власти покренуле су антимонополску истрагу против Алибабе крајем децембра и затражиле од Ант групе да реструктурира своје пословање, преноси Индекс.

 

 

EUR/RSD 117.5753
Најновије вести