Зашто жене мање оболевају и ређе умиру од Ковид-19?

ЛОНДОН: Број смртних случајева и заразе због пандемије Ковид-19 указује на то да мушкарци чешће оболевају од жена и да имају озбиљне или критичне компликације ако се то деси.
z
Фото: pixabay.com

У Италији, подаци за 127.700 случајева Ковид-19 говоре да су 52,9 одсто мушкарци, а 47,1одсто жене, а да су међу првих 14.860 смртних случајева у тој земљи, две трећине били мушкарци, преноси Ројтерс.

Извештај Кинеског центра за контролу и превенцију болести утврдио је да је, у скупу података од 44.672 потврђена случаја, смртност код мушкараца била за 1,1 одсто већа него код жена.

Све је више доказа да мушкарци осећају теже симптоме и да имају вишу стопу смртности у поређењу са женама, рекао је Џејмс Гил, специјалиста с Медицинског факултета у Ворвику.

Иако још постоји пуно недоумица око тога зашто су мушкарци чешће и теже погођени Ковидом19, здравствени стручњаци указују на бројне могуће факторе. Они укључују и бихевиоралне и биолошке ризике попут нездравих навика, пушења, и њихов негативан утицај.

Како Ројтерс преноси, стручњаци кажу да је један од утицаја можда и то што мушкарци, генерално, не пазе на своје тело као жене - с нижим степеном прања руку и хигијене и вишим степеном пушења, употребе алкохола, гојазности и других нездравих понашања.

У многим земљама више је пушача међу мушкарцима него женама, а пушење је познати фактор ризика за многа друга стања опасна по живот, попут срчаних болести, високог крвног притиска, болести плућа и рака.

Полна разлика у конзумирању дувана посебно је изражена у Кини, где пуши 50 одсто мушкараца, у поређењу са тек пет одсто жена.

У Италији, анализа за 2018. годину утврдила је да је пушење чешћа појава међу мушкарцима него женама свих старосних група одраслих.

Други фактор је однос снага мушких и женских имуних система.

Истраживања показују да је имунолошки одговор током живота - на све, од вакцина и инфекција до аутоимуних болести - обично агресивнији код жена него код мушараца.

Код респираторне болести изазване корона вирусом, ово може бити посебно значајан фактор.

Филип Гулдер, професор имунологије на Универзитету Оксфорд, каже да неколико фактора доприноси томе да жене имају агресивнији имуни систем, укључујући и то што жене имају два Икс хромозома, а мушкарци један, и да се на Икс хромозому налази низ критичних имунолошких гена, преноси агенција.

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести