Због короне пси у Кини од сада само кућни љубимци

ШАНГАЈ: Министарство пољопривреде Кине сачинило је упутство према којем пси у тој земљи више неће бити сматрани стоком, већ кућним љубимцима, што представља део кинеског одговора на пандемију корона вируса.
Psi lutalice Foto: Dnevnik.rs
Фото: Пси луталице Фото: Дневник.рс

Иако се псеће месо и даље сматра деликатесним у многим регионима Кине, новом регулативом пси више неће бити сврстани у стоку, у коју се убрајају животиње које се могу узгајати ради исхране или добијања млека, крзна, влакана и лекова, или ради коришћења у спортске или војне сврхе, преноси Ројтерс.

Што се тиче паса, са напретком људске цивилизације, бригом јавности за заштиту животиња и њеном љубави према њима, пси су се ''специјализовали'' за то да постану пријатељи људи, а у свету нису сматрани стоком, па их регулатива у Кини неће сврстати у стоку, саопштило је министарство.

Верује се да корона вирус потиче од потковичастих слепих мишева, а могуће је да га је међу људе пренела нека друга врста чији су примерци продавани на пијацама у Вухану, где се вирус први пут појавио.

Кинеске власти су потом забраниле узгој, продају и конзумирање дивљих животиња и поништиле све важеће лиценце за то, најавивши законске измене којим би забрана постала трајна.

Конзумирање псећег меса све је мање популарно у Кини, а прве су га прошлог месеца забраниле власти Шенжена, града на југу Кине.

Samo Posno
09.04.2020 • 20:22
Eto, nešto dobro i iz ovoga izađe.
Sandra
12.04.2020 • 16:13
Bilo bi super da tako i mi prestanemo sa inteznivnim uzgojem svinja, koka, krava, koza, iz istih razloga, zbog rizika od svinjskog gripa, pticijeg gripa, ali i zbog ogromnog problema pojave sojeva bakterija rezistentnih na antibiotike sto je konstantna pretnja, a uzrok je upravo intenzivna proizvodnja jaja i koka. Eh, lako nam je kad je negde tamo...
EUR/RSD 117.5754
Најновије вести