окоТВоко: Међу нама напада поподне

Нова телевизијска сезона, која практично почиње средином септембра, а завршава се у јуну, показала је нова раслојавања када је у питању квалитет приказаног и однос према гледаоцима или тржишту, барем када су у питању телевизије с националном фреквенцијом или оне у које су уперене очи јавности
Ivana radoicic Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

. Телевизије окренуте ријалити бази, и поред помпезног најављивања улагања у домаћи серијски програм и генералног заокрета ка нечему што би могло да се провуче под квалитет, остале су у старим рововима, играјући на сигурне карте: што више скандала, простаклука, драме, туче, пијанстава, то више гледалаца, а тиме и оглашивача. Но, њима смо се до сада бавили више пута него што је Регулаторно тело за електронске медије рекло „нисмо надлежни“, па ћемо их овог пута оставити по страни.

За разлику од њих, неке телевизије решиле су да ускомешају и редове и сатнице. Лето је било зачињено разним водитељским трансферима, а јесен је почела новим емисијама. У таквој ситуацији ваљало је осмислити нови приступ програму, а занемарени поподневни термини сада су се показали као веома интересантни и у сазнајном и у маркетиншком смислу. И, попут некадашњег напада на јутарње термине, који су нам донели сјајну конкуренцију у све јачем јутарњем програму радним данима, поподневни програм почео је да привлачи све већи број гледалаца. Тако је, до сада празњикава сатница, којом је годинама суверено владала РТС-ова „Београдска хроника“, да би јој се придружила „Практична жена“ ТВ Прва, почела да добија нове поклонике. Колике и какве, показаће наредни месеци.

Некадашње колегинице с ТВ Прва – Наташа Миљковић и Маја Николић, 30. септембра водиле су прву у, надамо се, низу емисија поподневног програма „Међу нама“. У нешто више од сат и по времена, програм колажног типа покушао је да помири забаву и информативу, да проговори о неком проблему из друштвено-политичког угла, али и да исприча обично-необичну причу, и најави актуелни догађај, све теме повезујући племенитом акцијом прикупљања помоћи за Институт за неонаталогију. Иако делује као тежак задатак, две водитељке успевају да пливају кроз различите изазове који им се намећу у разговору о протесту таксиста у Београду, анализи СП у одбојци с репрезентативцима који крећу на чувени дочек на балкону, ћаскању са глумцима у домаћој серији која с овом телевизијом дели власника и причи о беби-хероју Нори, рођеној у 25. недељи.

Вишегодишње искуство и личне међусобне везе две водитељке карта су којом се игра на сигурно, јер граде опуштену атмосферу и госте воде кроз причу, све време задржавајући контролу над догађајима у студију, а повремена укључивања репортера с улица главног града додају неопходну динамику и потцртавају намеравану брзину и актуелност емисије. По формату блиска „Београдској хроници“, по атмосфери „Практичној жени“, емисија „Међу нама“ сасвим лепо попуњава празан простор, нудећи освежење и у садржини и у форми приказаног.

Да ли ће на овај изазов Јунајтед медије одговорити друге телевизије, видећемо за који месец. Не би чудило да ускоро гледамо још један у низу већ виђених потеза, оличених пародирању идеје, емитовањем емисије – одраза у кривом огледалу - у исто време, у сличној форми и, по могућности, с ријалити звездама с почетка текста.

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести