АФП о туризму на Антарктику, лепотама и опасностима

АНТАРКТИК: Антарктик или како га зову "Јужни пол" све више постаје туристички дестинација, констатовала је француска агенција АФП, а путовање до једног од најудаљенијих делова света све више се тражи.
anktarktik, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Новинар АФП је чланак посветио теми какав утицај туризам може да има на екологију и безбедност посетилаца.

Он описује како туристи из базена посматрају глечере док плове бродом названим "Роалд Амудсен" по човеку који је први стигао до Јужног пола, те наводи да број посетилаца овог региона и бродова који их превозе стално расте.

Антарктик, некада приступачан само веома добро организованим експедицијама постаје све популарна туристичка дестинација, али аутор текста напомиње да је бавити се туризмом у том удаљеном региону веома компликовано.

Прогнозира се да ће за време аустралијског лета од новембра до марта број посетилаца Антарктика бити за 40 одсто већи у односу на претходну сезону, а неки посматрачи упозоравају да тако брзи раст посетилаца угожава њихову безбедност и утиче на животну средину, која је иначе на Антарктику веома осетљива, јер је ремете климатске промене, комерцијали риболов, па чак и научна истраживања.

Људи који тамо бораве су под заштитом "Антарктичког споразума", који представља модел међународне сарадње и донет је за време Хладног рата. Дневна организација је у рукама туристичких агенција, али искусни туристички радници се плаше да ће тако велики број посетилаца нарушити нека устаљена правила понашања.

Туризам на Антарктику је почео скромно педесетих година прошлог века, али још је такво путовање било прилично скупо. Седам великих туристчких компанија је 1991. основало Међународну асоцијацију туристичких организација са Антарктик са циљем да то буду еколошки одговорна и безбедна путовања.

Број посетилаца је полако почео да расте од 6.700 у сезони 1992-1993. до близу 15.000 до краја те деркаде.

Прошле године, тачније у сезони 2018- 2019. Антарктик је посетило 56.000 туриста, а ове године се очекује 78.000.

Већина посетилаца стиже бродовима за крстарење и укрцава се у бродиоће или у луци Ушиаја у Аргентини или Пунта Аренасу у Чилеу.

У међувремену организација Антарктичких туроператера стално добија нове чланове и сада их је има 48, а сваке године се укључују нови.

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести