Аирбнб затвара домаће пословање у Кини 30. јула

ХОНГ КОНГ/ШАНГАЈ: Компанија за изнајмљивање станова за одмор и туристичке активности, Аирбнб, саопштила је данас да затвара домаће пословање у Кини.
1
Фото: Tanjug/Eric Risberg, File

Сви огласи у којима се нуди смештај и одмор у континенталној Кини биће уклоњени 30. јула, наводи се у писму Аирбнб-а објављеном на званичном ВиЧет налогу компаније.

У поруци намењеној кинеским корисницима, Аирбнб није навео разлога за доношење такве одлуке, преноси Ројтерс.

Компанија, са седиштем у Сан Франциску, додала је да ће кинеским корисницима и даље бити омогућено да резервишу смештај и одмор у иностранству.

„Донели смо тешку одлуку да преусмеримо своје активности у Кини на понуду путовања у иностранству и да суспендујемо понуду домова и одмор у Кини, почев од 30. јула 2022“, написао је у писму Нејтан Блечарцик, суоснивач Аирбнб-а.

Арибнб се тако придружио многим западних интернет фирмама, попут Linkedina и Јахуа, које су се повукле из Кине, чиме се апострофира одвајање интернет мреже друге највеће светске економије и већег дела остатка света.

Готово све водеће западне интернет платформе, укључујући Алфабетов Гугл и Фејсбук компаније Мета Платформс, престале су да пружају услуге крајњим корисницима у континенталној Кини, наводећи разне разлоге - од цензуре до тешкоћа у пословању.

„Одлука није била лака за нас и знам да је за вас још тежа. Заједно смо изградили и развили успешну заједницу домаћина у Кини и дочекали више од 25 милиона гостију од 2016. године”, додао је Блечарцик у писму.

"Њујорк тајмс" је известио да ће Аирбнб у оквиру повлачења из Кине уклонити око 150.000 станова и домова за изнајмљивање у Кини, од шест милиона колико их има широм света. Према пословним извештајима, удео Кине у укупним приходима Арибнб-а чинио је отприлике 1,0 посто последњих година.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести