Амстердам од 2024. забрањује туристичке аутобусе у центру града

АМСТЕРДАМ: Туристички аутобуси који теже више од седам тона од следеће године неће смети да уђу у центар Амстердама, како би се смањила саобраћајна гужва и загађење.
amsterdam
Фото: pixabay.com

Аутобуси су корисни за превоз ђака или старијих до културних места у граду, али 300 до 450 туристичких аутобуса дневно је превише за центар, где је мало простора, рекла је одборница за саобраћај и транспорт у Амстердаму Мелани ван дер Хорст.

Објаснила је да ће туристички аутобуси од 1. јануара идуће године моћи да се паркирају на ободу града, одакле туристи могу да наставе путовање јавним превозом, преноси портал НЛ Тајмс.

Да не би само премештали ове проблеме у друге делове града, Амстердам ради на додатним местима за преузимање и одлазак туриста и побољшава постојеће, саопштено је из градске управе.

Биће неких изузетака од забране, град ће и даље дозволити аутобусе за обиласке места где се налазе многе културне институције, а велики аутобуси који превозе школску децу, старије особе или особе са инвалидитетом до уметничких, образовних или културних локација такође могу да поднесу захтев за изузеће.

Велики туристички аутобуси стварају проблеме мештанима, праве гужву у уским улицама и чине саобраћај мање безбедним за бициклисте и пешаке.

Претешки су за мостове и стварају много штетних гасова док чекају путнике са упаљеним моторима.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести