БИБЛИОТЕКА У КОЈОЈ СЕ МОЖЕ СПАВАТИ Да ли сте чули за ово место? (ВИДЕО)

Позната Гледстонова библиотека у велшком селу Харден представља велику атракцију, по много чему је посебно место, јер је једина библиотека у Великој Британији у којој читаоци могу и да преспавају, преносе светски медији.
r
Фото: Youtube Printscreen/ Darley Newman

Библиотека носи име чувеног политичара и четвороструког премијера Велике Британије Вилијама Јуарта Гледстона (1809-1898), који је поседовао ово здање и завештао га свом завичају.

Основу библиотеке у Хардену чини његова лична колекција од 32.000 књига, међутим тај број се временом увећавао, тако да сада има више од 150.000 наслова. Библиотека у Велсу је отворена за јавност 1894, а први гости су преноћили у њој 1906. године.

У њој се налази 26 соба, читаоница, удобни салони за опуштање где се могу водити разговори и пити чај. Библиотека садржи и ресторан у којем је током целог дана у понуди свежа храна, а одржавано пространо имање идеално је за уживање у дугим шетњама, како су записали инострани медији. Међу посетиоцима су љубитељи књига различитих профила, од студената, научника, истраживача, писаца, до радозналих туриста.

У Гледстоновој библиотеци се организују различите манифестације за посетиоце - посете писаца, радионице креативног писања. Већ 10 година традиционално почетком септембра одржава се "Гледфест", фестивал на којем се организују јавна читања, предавања, наступи познатих књижевника и других личности из света културе. Ове године тај скуп у селу Харден је одржан у два дана 8. и 9. септембра.

Гледстонова кћерка Мери Дру рекла је да је њен отац желео да "понуди књиге које нису имале читаоце оним читаоцима који нису имали књиге".

92 Путовања 

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести